Okupljanjem u manastiru Zlateš narod podržao monaha Nikolaja koga progone iz Crne Gore

Vladika Joanikije ukazao je na činjenicu da se danas proganjaju časni sveštenici, koji su ovdje došli iz ljubavi prema svetinjama i prema Crnoj Gori, prema svetom Vasiliju Ostroškome i svetom Petru Cetinjskome i ostalim Svecima i božjim ugodnicim i ljubeći narod koji je naslijedio toliku slavu od svojih predaka

1951 pregleda 2 komentar(a)
Vladika Joanikije, Foto: Boris Pejovic
Vladika Joanikije, Foto: Boris Pejovic

U manastiru Svetog Ilije u Tomaševu danas, na praznik Svetih Vatrolomeja i Varnave, arhijerejsku Liturgiju je služio služio preosvećeni episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sa sveštenstvom i monaštvom namjesništva.

U hramu se okupio veliki broj Vranešana, koji su došli da podrže igumana Zlateša, Nikolaja Stamatovića, kome su crngorske vlasti uručile poziv da u roku sedam dana napusti Crnu Goru, nakon učestvovanja u litiji u tom gradu, u nedjelju.

Svi prisutni potpisali su peticiju kojom traže da država dozvoli dalji opstanak i služenje u povjerenoj mu svetinji.

Vladika Joanikije je podsjeto da mi idemo stopama Hristovim u ovome svijetu, a to znači da idemo putem spasenja, istinitim, pravim.

“I to je koliko put slave, toliko i put stradanja i trnoviti put. Jer onaj ko hoće da ide ovim putem treba dobro da se spremi. To jeste put slave i put koji ima pravi istinski smisao a znamo da ni do čega ne možemo da dođemo na lak način”, kazao je vladika Joanikije.

On je istakao da se vjerni narod sabrao u Zlatešu, zato što je otac Nikolaj je optužen samo zato što je bio na litiji u Bijelom Polju, iako svi znamo da da apsolutno nikome u ovoj državni nije ništa na žao učinio, već je od kada je prije sedam godina došao činio samo dobro.

On je istakao da se danas ovdje okupilo i više naroda nego na hramovnoj slavi, za svetog Iliju, što nije slučajno.

“To svjedoči o ljubavi naroda prema ovoj svetinji i prema ocu Nikolaju Smatatoviću. To njegovo prezime podsjeća na staru Crnu Goru, gdje ima puno Stamatovića i imamo mnogo monaha i monahinja koji su iz ljubavi prema Crnoj Gori došlu u Crnu Goru, u zemlju čojstva i junaštva, u Njegoševu Crnu Goru, ali su zatekli zapravo dvije Crne Gore. Njegoševu Crnu Goru i Crnu Goru Marka Miljanova - to je ova Crna Gora koja se ovdje danas okupila, ali i Crnu Goru Sekule Drljevića i Ivana Meštrovića, rušitelja Lovćenske kapele. I onih koji siju razdor i pakost i kojima je borba za vlast po svaku cijenu jedini cilj. I vidimo šta se događa. Naravno to nikoga od nas ne raduje što se tako podijelila Crna Gora. Ali gdje ćemo mi, braćo i sestre, hoćemo li sa Njegošem i Markom Miljanovim ili sa Sekulom Drljevićem, i Savićem Markovićem Štedimlijom i sa Antem Pavelićem, i sa ostalim koju su nanijeli sramotu Crnoj Gori”, pitao se vladika Joanikije.

Napomenuo je da tu nema nikakve dileme, kome pripada vjerni narod.

“Mi smo Njegoševi Crnogorci koji baštinimo Kosovski zavjet i čestitost srpkog naroda. I ne dijelimo narod u Crnoj Gori na Srbe i Crnogorce, neka se izjašnjava kako ko hoće. I časno je zvati se i Srbinom i Crnogorcem. I to su naši preci posvjedočili. A Petrovići, naši vladari i vladike Crne Gore, su uzdigli i jedno i drugo da su proslavili Crnu Goru”, kazao je episkop Joanikije.

On je ukazao na činjenicu da se danas proganjaju časni sveštenici, koji su ovdje došli iz ljubavi prema svetinjama i prema Crnoj Gori, prema svetom Vasiliju Ostroškome i svetom Petru Cetinjskome i ostalim Svecima i božjim ugodnicim i ljubeći narod koji je naslijedio toliku slavu od svojih predaka.

“Ako su takvi sveštenici kao što je monah Nikolaj, čestiti smireni, progone iz Crne Gore to nije dobro za Crnu Goru. I naravno, mi smo se ovdje danas sabrali da damo podršku ovoj svetinji, da ne opusti ova svetinja. I otac Nikolaj je jedan od najboljih sveštenih lica u Crnoj Gori. Pravi istinski monah, krotak, smiren, apsolutno ni sa kim nije došao u sukob, nego je oko sebe okupio vjerni narod i djecu. Vrijedan gostopriman, pravi obrazac monaha i sveštenika. I naravno, ne možemo se složiti sa tim da se on protjera iz Crne Gore samo zato što on nije državljanin Crne Gore”, kazao je vladika.

On je istakao da će sakupljanjem potpisa i pravnim sredstvima pokušati da zadrže oca Nikolaja, što bi trebalo da država uvaži, umjesto što krđi vjerska prava naroda.

Podsjetio je sve kulminiralo prošle godine od “osione vlast, koja se osilila predugom vladavinom i koja se otuđila od naroda, i koja se obogatila se u siromašnoj Crnoj Gori.

“Zar to nije sramota, što su se naši vlastodršci upisali na listu svjetskih bogataša a narod jedva preživljava i mnogi gladuju i oskudijevaju u najosnovnijim potrebama. Biti bogataš i to skoro skorojević, svi redom”, rekao je vladika.

I ni malo nije slučajno, zapazio je vladika, što se progoni i zastrašuje najkrotkiji među sveštenicima i monasima u Crnoj Gori, što se progoni nezlobivi skromni monah kojeg je zavolio narod.

Vladika je napomenuo da vjerni narod poštuje vlast i državu, ali ne i nasilje i kršenje Ustava i zakona, što je učinjeno donošenjem anticivilizacijskog zakona, koji je proizveo sve ove nemire u Crnoj Gori.

“I vidi se koliko je kratka pamet kod naših vlastodržaca koji su mogli donijeti zakon sa kojim se 70 odsto naroda Crne Gore ne slaže. Za koga se donosi taj zakon? Kada se donosi zakon mora se voditi dijalog sa onima na koga se taj zakon odnosi. Ovdje niti je bilo dijaloga niti bilo čega normalnog, nego samo diktat. I naravno nismo mogli da prihvatimo taj diktat, jer vlast samo hoće da diktira i naređuje, kao da je ovaj narod zbog te vlasti, a ne vlast da se pobrine o narodu”, kazao je vladika Joanikije.

Crnogorska vlast, dodao je vladika, dodvorava se Hrvatima, Albancima i ostalima, što nije loše jer treba imati dobre odnose sa svima, ali nije dobro nemati dobar odnos u svojoj kući, sa svojim narodom i poštovati svetinje i istoriju, tradiciju i nasljeđe, što u Crnoj Gori nije slučaj.

“Vidimo kako je to ovih dana i kakvi nas jadi nalaze. Udružili su se sa koronom, i tako misle da opstanu. Evo prije 20 dana proglasili su da je Crna Gora slobodna od korone, pa im opet ta korona treba, pa evo sada naglo opet je ima. A sve kažu da su litije proizvele koronu, a nemaju ni jednog jedinog dokaza. A naš narod kaže da smo mi koji smo okadili Crnu Goru zaštitili je od te zarazne bolesti, a što je najvažnije, naše litije su svjedočanstvo ljubavi, bratstva i sloge i radosti i slave božje i naše svete vjere. Probudila se Njegoševa Crna Gora i ona svjedoči, govori i propovijeda slavu Crne Gore, prave istinske njegoševske, Crne Gore naših otaca za koju su oni ginuli i glave svoje polagali za svetinje, vjeru, bratstvo i slogu”, kazao je vladika ističući da je to naš zavjet, ukazujući da bi lako bilo da je neprijatelj vjere i naroda iz nekog drugog naroda, a ne naša braća.

Bonus video: