Sječa stabala zbog rekreacije

Ministarstvo odbrane gradi sportsku balon salu u sklopu kasarne u podgoričkom naselju Masline za 435.000 eura

1191 pregleda 3 komentar(a)
Kasarna u Maslinama, Foto: Luka Zeković
Kasarna u Maslinama, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo odbrane (MO) raspisalo je tender za izgradnju sportske balon sale vrijedne 435.000 u sklopu kasarne „Marko Miljanov Popović” u Maslinama, zbog čega je predviđena i sječa stabala.

Izgradnja sale je procijenjena 420.000 eura, dok je za stručni nadzor nad radovima potrebno 15.000.

Kako je pojašnjeno u dokumentaciji, pripremni radovi predviđaju organizaciju gradilišta, obezbjeđenje energetskih priključaka, dobijanje dozvola, saglasnosti.

“Organizaciju privremene deponije i drugi pripremni radovi koji idu na teret izvođača. Prije izvršenja zemljanih radova oboriti sva drveća koja se nalaze u gabaritu objekta koji se izgrađuje, počupati korijenje i povaditi panjeve, posjeći sve šiblje, porušiti sve pomoćne objekte i ograde koji se nalaze u zoni gabarita objekta koji se izgrađuje. Izraditi potrebne nastrešnice i magacine za skladištenje materijala“, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Predviđeni rok da izvođač završi radove je 150 dana.

Izrada sale predviđa postavljanje čeličnih rešetkastih nosača na osnim rastojanjima od 5,60 metara.

“U poziciju je uključeno farbanje čelične konstrukcije, bojom za metal. Prije bojenja sa metala skinuti koroziju hemijskim i fizičkim sredstvima, a zatim sve površine brusiti i očistiti. Na čelične nosače nanijeti osnovnu boju i bojiti dva puta bojom za metal, po izboru Investitora”.

Garantni rok za izvedene radove, ugrađenu opremu, instalacije i uređaje, kako je navedeno, minimum je dvije godine, a za stabilnost objekta deset.

Pored toga, resor ministra Predraga Boškovića, raspisao je tender za nabavku računara i opreme vrijedan 120.000 eura.

Od toga je za računare za posebne namjene, po partiji raspisan tender vrijedan 13.000 eura. Infobox (Citat): Prije izvršenja zemljanih radova oboriti sva drveća koja se nalaze u gabaritu objekta koji se izgrađuje, počupati korijenje i povaditi panjeve”...

Bonus video: