"tender za nastavak radova biće raspiran do do kraja mjeseca"

Spomenik na Stražici obnavljaju već pet godina

Radovi na spomeniku koji dominira na brdu iznad Pljevalja, napola završeni, a spomenik izložen propadanju

483 pregleda 1 komentar(a)
Spomenik na Stražici, Foto: Goran Malidžan
Spomenik na Stražici, Foto: Goran Malidžan

Rekonstrukcija spomenika na Stražici u Pljevljima, koja je počela prije pet godina, još nije završena, iako je bilo planirano da radovi budu završeni za pet mjeseci.

Lokalna administracija kojom je upravljao Mirko Đačić 2017. raskinula je ugovor sa četvoročlanim konzorcijumom koji je radio rekonstrukciju spomenika palim borcima u borbi protiv fašizma na Stražici.

Đačić je tada kazao da je to urađeno zbog inertnosti izvođača radova, obećavajući da će ubrzo izabrati novog izvođača. Vodeći partner konzorcijuma je bilo pljevaljsko građevinsko preduzeće “Obnova”.

Ugovor vrijedan 176.000 eura o izvođenju radova na spomeniku na Stražici, Đačić je 8. juna 2015. potpisao sa direktorom “Obnove” Dejanom Ostojićem. Radovi je trebalo da budu završeni za pet mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao, odnosno do kraja te godine.

U skladu sa ugovorom, trebalo je da se uradi sanacija oštećenih zidova, granitnih i mermernih ploča, unutrašnji mozaici i reljefi na spoljnjim zidovima spomenika, atmosferska kanalizacija, postavljen video-nadzor, a u unutrašnjosti spomenika razvedena struja.

Spomenik na Stražici podignut je 1961. godine, a posljednja sanacija rađena je početkom osamdesetih godina prošlog vijeka.

foto: Goran Malidžan

Doskorašnji predsjednik Udruženja boraca NOR-a Vidoje Despotović kaže da je nedopustivo da lokalna uprava ni nakon pet godina nije završila rekonstrukciju ovog spomenika.

“Radovi su napola završeni i sada to stoji tako. To je sada izloženo propadanju. Meni su rekli da su ovih dana ponovo raspisali oglas za izbor izvođača radova. Do sada niko nije htio da se javi jer niko neće za tako male pare da to uradi”, rekao je Despotović.

Direktor Službe za izgradnju i razvoj Opštine Pljevlja Nenad Rubežić kazao je da je u toku priprema tenderske dokumentacije za nastavak radova i da će tender biti raspisan do kraja mjeseca.

Rubežić je kazao da će se raditi na poslovima priključenja struje, postavljanje video-nadzora i vraćanju slova koja su se nalazila na spomeniku, i da će taj posao biti završen tokom ove godine. U lokalnoj upravi trenutno su odustali od radova na konzervaciji unutrašnjosti spomenika jer je teško naći konzervatore koji se time bave.

“Unutra postoje mozaici tri poznata crnogorska umjetnika. Bilo je predviđeno da se mozaik skine i da se ponovo nakon konzervacije vrati. Taj posao je vrlo zahtjevan i mogu da ga rade ljudi koji se dobro u to razumiju. Pošto je raskinut ugovor sa Konzorcijumom, mi smo imali ugovor sa konzervatorom koji bi ispred Opštine nadzirao te radove. Sad ponovo taj postupak treba obnoviti, ponovo uraditi predmjer, što je malo kompleksniji posao”, rekao je Rubežić.

Kazao je da su spomenik zaštitili sa strane kako vlaga ne bi ulazila u unutrašnjojst spomenika.

Spomenik na Stražici podignut je 1961. godine u okviru obilježavanja 20 godina od Pljevaljske bitke koja se odigrala 1. decembra 1941. godine. Spomenik se nalazi na brdu Stražica i dominira Pljevljima. U kripti spomenika sahranjeni su posmrtni ostaci partizanskih boraca palih u Pljevaljskoj bici.