Ljekari će obilaziti kolašinska sela

Direktorica Doma zdravlja Jelena Zindović najavila i otvaranje stacionara sa 10 kreveta

1808 pregleda 0 komentar(a)
Sa presa u Domu zdravlja, Foto: Dragana Šćepanović
Sa presa u Domu zdravlja, Foto: Dragana Šćepanović

Stacionar sa 10 kreveta ubrzo će biti otvoren u kolašinskom Domu zdravlja, najavila je juče na konferenciji za novinare nova direktorica te ustanove dr Jelena Zindović.

Prema njenim riječima, biće to na internom odjeljenju, koje će prije svega služiti za pacijente iz udaljenih kolašinskih sela. Na taj način, objasnila je dr Zindović, izbjeći će se troškovi patronažne jedinice, ali i olakšati pacijentima koji, s obzirom na razuđenost kolašinske opštine, nekad putuju i po 30 kilometara od kuće do ljekara.

Direktorica je najavila i još neke aktivnosti vezane za primarnu zdravstvenu zaštitu pacijenata na seoskom području. Tako će, kaže, ponovo u punktovima u Dragovića Polju, Barama Kraljskim i Manastiru Morača ordinirati ljekari, prema rasporedu koji je važio prije pandemije.

“Takođe, narednih sedmica ekipe ljekara obilaziće pacijente na katunima Bjelasice, Sinjavine, Komova i na katunu Javorje. Slična posjeta katunu Javorje organizovana je i prije tri godine, pa se pokazalo kao korisna praksa“, kazala je ona.

Zindović je najavila i otvaranje ambulante za turiste, ali i ambulante za pregled onih koji se bave visinskim sportovima. Iako je u Crnoj Gori mali broj ljekara sportske medicine, direktorica se nada da će neko od kolašinskih ljekara pokazati interesovanje da, uz dodatnu edukaciju, radi u toj ambulanti. Kadrovski problemi u kolašinskom Domu zdravlja, kaže Zindović postoje, ali se radi na njihovom prevazilaženju.

“Fale nam dva ljekara za rad u opštoj službi. Krajem maja niko se nije javio na oglas za pedijatra. Sa raspoloživim kapacitetima organizujemo posao na najbolji mogući način. Trenutno, na zaštiti zdravlja djece rade jedan stalno zaposleni i jedan gostujući pedijatar, koji dolazi tri puta nedjeljno“, rekla je ona. Direktoricu brine i nizak procenat imunizacije, naročito djece.

Ona je podsjetila da je ta ustanova od 2010. do 2014. bila među onima sa najvećim procentom vakcinacije. Zabrinjavajuće je, kazala je ona, i što mali broj pacijenata učestvuje u skriningu raka debelog crijeva, dok u skriningu raka dojke učestvuje više pacijentkinja.

“Na svemu tome ćemo raditi u narednom periodu. Takođe, posebnu pažnju posvetićemo radu sa penzionerima, te psihološkoj podršci za onkološke pacijente. Planiramo i organizovanje okruglih stolova, radionica i seminara, ali i uspostavljanje video linkova sa kolegama iz regiona, kako bismo razmijenili informacije i protokole liječenja“, najavljuje Zindović.

Prema njenim riječima, Dom zdravlja je spreman za drugi talas koronavirusa. Ima dovoljno dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme. Ona je podsjetila na dobru saradnju sa Higijensko-epidemiološkom službom u Bijelom Polju, Vojskom Crne Gore i Crvenim krstom, čiji su volonteri tokom pandemije dopremali terapiju i za pacijente u najudaljenijim djelovima opštine.

Bonus video: