Savjet ASK: Nemamo nadležnost da potvrđujemo, poništavamo, niti ukidamo odluke Agencije

"Sam čin razrješenja Vukčevića sa funkcije člana Savjeta RTCG, nije pravna posljedica postupanja Agencije, već rezultat nezavisnog postupka, koji je vodila Skupština Crne Gore..."
132 pregleda 3 komentar(a)
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
Ažurirano: 07.02.2018. 16:20h

Savjet Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) nema nadležnost da potvrđuje, poništava, niti ukida odluke Agencije, saopštio je taj organ.

Savjet je saopštio da on ima ulogu upravljanja Agencijom, dok je direktor nadležan za donošenje upravnih odluka.

Oni su istakli da izbor, imenovanje i razrješenje javnih funkcionera nije u nadležnosti ASK, već organa vlasti, koji izriču i pravne posljedice određene zakonom.

"U aktuelnim predmetima utvrđivanja povrede Zakona o sprječavanju korupcije od devet članova Savjeta RTCG, Agencija je utvrdila da je sedam članova povrijedilo Zakon o sprječavanju korupcije, od kojih je samo Nikola Vukčević podnio tužbu Upravnom sudu, dok ostali članovi prihvatili odluku ASK kao pravno valjanu i zakonitu i nijesu podnijeli pravni lijek, pa su šest odluka ASK postale pravosnažne", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da postupanje članova Savjeta RTCG, u smislu podnošenja ostavke na funkciju ili pokretanja sudskih postupaka po odlukama organa vlasti zbog primjene člana 42 Zakona o sprječavanju korupcije, nije u nadležnosti Agencije.

Iz Savjeta su kazali da član 42 Zakona, nije precizan i da ostavlja mogućnost različitog tumačenja od organa vlasti, te da će inicirati izmjenu Zakona, kako bi se obezbijedila ujednačena praksa postupanja organa vlasti.

Oni su dodali da postupak Agencije o utvrđivanju povrede Zakona od Nikole Vukčevića nije okončan i da se nalazi pred sudom.

"Sam čin razrješenja Vukčevića sa funkcije člana Savjeta RTCG, nije pravna posljedica postupanja Agencije, već rezultat nezavisnog postupka, koji je vodila Skupština Crne Gore, kao nadležna institucija za imenovanje i razrješenje članova Savjeta RTCG, po odredbama Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG, što je i sadržano u zvaničnom saopštenju te institucije, koje je objavljeno na njenoj web stranici", navodi se u saopštenju.

Iz Savjeta su rekli da će nakon konačne presude sudskih instance zakazati posebnu sjednicu na kojoj će raspraviti sve bitne okolnosti u vezi sa postupanjem Agencije u odnosu na Vukčevića.

"Nakon toga Savjet će donijeti adekvatne zaključke u cilju unaprijeđenja rada Agencije, pri tome posebno vodeći računa o kredibilitetu ASK-a i potrebi očuvanja povjerenja u njen rad", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: