najavljeno iz glavnog grada

Na plažama Sastavci i Galeb kulturni događaji, sportski sadržaj...

Vujačić je kazala da je namjera Glavnog grada da ožive sva tradicionalna mjesta okupljanja Podgoričana i ne samo sugrađana, već i da pruže novi sadržaj turistima

2161 pregleda 2 komentar(a)
Sa presa, Foto: Borko Ždero
Sa presa, Foto: Borko Ždero

Na plažama Sastavci i Galeb, građani Podgorice će od jula mjeseca moći da prisustvuju raznim kulturno-umjetničkim događajima, da se osvježe i koriste sportsko rekreativne sadržaje.

To je najavila zamjenica gradonačelnika Slađana Vujačić, navodeći da je konkurs za davanje tih lokacija u zakup završen, da nisu zadovoljni brojem ponuda, ali da jesu kvalitetom.

Pojasnila je da je zakup plaže na Sastavcima dobila firma “Brca”, a Galeb privatno lice.

“Plaže u Podgorici se nalaze u samom centru grada. Naš cilj je da građane vratimo na plaže”, kazala je Vujačić.

Ona je naglasila da će plaža u Rogamima, koja je zbog izgradnje vijadukta devastirana, biti uređena u sklopu projekta mikro 020, a da je kompanija “Bemaks” ponudila da finansira kompletne radove.

Vujačić je kazala da je namjera Glavnog grada da ožive sva tradicionalna mjesta okupljanja Podgoričana i ne samo sugrađana, već i da pruže novi sadržaj turistima.

"Naše plaže i rijeke imaju velike mogućnosti za to. Bogatstvo Podgorice je da rijeke protiču kroz centar grada i da se gradske plaže nalaze u strogom centru što posebno fascinira turiste“, navela je Vujačić.

Ona je podsjetila da su plaže bile omiljena mjesta okupljanja Podgoričana naročito šezdesetih godina prošlog vijeka i da je upravo cilj Glavnog grada da se građani vrate na gradske plaže i rijeke.

„Uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju koja je uslovila odlaganje mnogih putovanja, ovaj sadržaj će građanima dati mogućnost da i u ovim okolnostima uživaju u ljetu i boravku na otvorenom. Prva faza projekta se odnosi na uređenje lokacija, a u drugoj fazi će biti kreirana posebna kulturno-umjetinička ponuda, uključujući sportske i druge sadržaje. Na Sastavcima će već od jula biti dostupni različiti muzički, likovni sadržaji, književne večeri, pozorišne predstave i slično. Takođe, u cilju podizanja svijesti o značaju zaštite životne sredine, naročito kod najmlađih, organizovaćemo Dane ekološkog aktivizma na Sastavcima, kao i Dane otvorenog marketa koji je namjenjen promociji preduzetničkih ideja”, pojasnila je zamjenicaca gradonačelnika.

Plaža Galeb (Labud) će imati i mini biblioteku na otvorenom, prije svega sadržaj za starije sugrađane. Takođe, specifičnost ponude će se odnositi i na sportsko rekreativne dane i kulturno-umjetničke programe.

Plaža u Rogamima će biti dio projekta Mikro 020, a radovi na uređenju ove plaže su u pripremnoj fazi.

Zamjenica je zahvalila kompaniji Bemax, koja je ponudila da u cjelosti finansira uređenje ove lokacije, i istakla da su više više puta pokazali da su istinski prijatelji Podgorice i njenih građana.

Andrijana Pavićević iz Službe glavnog gradskog arhitetkte istakla je da s obzirom na to da su u pitanju izuzetno vrijedni ambijentalni prostori, sami objekti na njima se moraju uklopiti u dato okruženje, ne smiju biti invazivni, ne smiju biti agresivni i to predviđaju predložena rješenja.

„Podloga se ne smije betonirati, a objekte je moguće postavljati na platformama koje su čelične ili drvene konstrukcije. Privremeni objekti i prateći mobilijar moraju se oblikom, formom i materijalizacijom u potpunosti prilagoditi karakteristikama samog duha lokacije. Javnim pozivom smo zatražili da se dostavi skica prostorne organizacije tj. idejni koncept sa vizualizacijom prostora, prijedlog urbanog mobilijara i pratećih dodatnih sadržaja kao i rasvjete i zelenila. Korisnici se u svakom trenutku moraju voditi principima zaštite životne sredine, tokom pružanja usluga moraju koristiti isključivo biorazgradive materijale“.

Pavićević je dodala da što se tiče plaže Labud dobijeno rješenje podrazumijeva postavljanje plažnog bara koji se nalazi na postojćoj betonskoj podlozi, zatim toaleta i magacina koji se nalaze na terasi iznad, te multifunkcionalne platforme do rijeke, zatim multifukcionalna platforma na rijeci i više modularanih platformi na plaži koje se ukrupnjavanjem mogu formirati u novu multifunkcionalnu veću površinu.

“I za plažu Sastavci smo dobili jedno neinvazivno rješenje koje podrazumijeva samo postavljanje plažnog otvorenog samouslužnog šanka u pećini koja se nalazi na terasi. Terasa će biti ono što i jeste-otvorena javna površina i svojevrsni park na rijeci. Nakon izgradnje vijadukta u Rogamima kompanija Bemax je podnijela inicijativu za uređenje ove plaže i ona je postala dio projekta Mikro 020 kroz koji uređujemo zapuštene zelene površine u gradu. U toku je izrada idejnog rješenja dok se provedu pripremni radovi. Kada govorimo o rijekama u toku je izrada glavnog projekta šetališta uz Ribnicu od objekta Banja do Sastavaka, uporedo se radi i izrada glanog projekta i njegova revizija tako da ćemo u arednih mjesec dana dobiti za glavni projekat i izvještaj revizije nakon čega možemo raspisati tender. Kada je Morača u pitanju u toku je priprema konkurne dokumentacije i izrade geodetske podloge i u narednom periodu ćemo nraspisati konkurs za izradu idejno urbaniostičko-arhitektonskog rješenja izgradnju šetališta uz Moraču na potezu od pješačkog mosta u Zagoriču do sportskog centra Morača", kazala je Pavićević.

Dino Kočan iz Direkcije za imovinu kazao je da su predmet javnog poziva bile lokacije za koje je minimalna cijena bila 1500 eura.

"Za lokaciju Kajakaški klub smo imali jednu specifičnost jer se radi o lokaciji nepokretnog kulturnog dobra pa su propozicije oglasa podrazumijevale da projektant na tim privremenim objektima mora obratiti posebnu pažnju. Zadovoljni smo i za obje lokacije, i na sastavcima i plaži Labud, dobili smo finansijski prihvatljive ponude za Glavni grad a imale su i dodatni sadržaj koji su bili uslovljeni kriterijumima javnog poziva. Ugovor će biti potpisan u narednih nekoliko dana", kazao je Kočan.