borce i komuniste vezuju žrtve, a razdvajaju ideologije

U Nikšiću obilježeno 77 godina od strijeljanja 25 boraca na Kapinom Polju

Nakon što je predsjednik nikšićkog UBNOR-a Slobodan Bato Mirjačić
pozdravio prisutne, uspomene na rodoljube evocirao je Blažo Nikolić,
član predsjedništva UBNOR-a i antifašista Nikšić koji je kazao da
ih je okupila moralna i ljudska obaveza “da sa pijetetom i zahvalnošću odaju роčast odanosti i hrabrosti

3486 pregleda 5 komentar(a)
Obilježavanje 77 godina od strijeljnja 25 boraca, Foto: Svetlana Mandić
Obilježavanje 77 godina od strijeljnja 25 boraca, Foto: Svetlana Mandić

Udruženje boraca narodno-oslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašista Nikšića održali su kod spomenika na Kapinom Polju komemoraciju povodom obilježavanja 77 godina od strijeljanja 25 boraca.

Nakon što je predsjednik nikšićkog UBNOR-a Slobodan Bato Mirjačić pozdravio prisutne, uspomene na rodoljube evocirao je Blažo Nikolić, član predsjedništva UBNOR-a i antifašista Nikšić koji je kazao da ih je okupila moralna i ljudska obaveza “da sa pijetetom i zahvalnošću odaju роčast odanosti i hrabrosti njima koji su tog kobnog 25. juna, na Каpinom Polju, pozdravljajući se sa životom, vođeni idealom borbe za slobodu, poslednji put gledali plavet crnogorskog neba”.

Podsjetio je da je spomenik, rad arhitekte Slobodana Vukajlovića, čijih pet stubova sjedinjenih u baklju slobode predstavlja pet stubova na koje su prilikom strijeljanja vezivane grupe od po pet logoraša, podignut 1963. godine, a otkriven osam godina kasnije.

“Ovo je pravo mjesto i vrijeme da se sa zabrinutošću upitamo, mi kojima je Crna Gora jedina i prava domovina, šta se ovo događa, kakav је ovo ponovо eho devedesetih godina prošlog vijeka zapljusnuo Crnu Goru. Otkud u poslednje pola godine po našim ulicama i trgovima kolone sa klero-nacionalističkim parolama i ikonografijom, sa porukama da na ovim prostorima treba da postoji samo jedan narod i jedna crkva. Izgleda da smо uživajući slobodu u nezavisnoj i antifašističkoј Crnој Gori potcijenili ili zaboravili mogućnost da se fašizam pojavljuje u raznim oblicima, da mutira u zavisnosti od okolnosti i ovog puta se pojavljuje kao velikosprski nacionalizam ogrnut mantijom”, kazao je Nikolić.

Nikolić
Nikolićfoto: Svetlana Mandić

Poručio je da “bez obzira što imaju ogromnu pomoć iz raznih centara mоći, Crnu Goru mogu zabrinuti, ali ne mogu ugroziti njenu suverenost, nezavisnost i slobodu”.

Cvijeće je položila i delegacija Opštinskog komiteta Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore (OK JKP CG) Nikšić i Organizacije boraca NOR-a (OBNOR).

“Mi predstavljamo pravu izvornu, jugoslovensku, komunističku, partizansku ideju i ostali smo dosledni njoj. Za razliku od prethodnika, koji su naši drugovi saborci, sa kojima moramo zajedno da živimo, ja sam za dijalog i za suživot, ali moramo da se razlikujemo. Mi smo ostali dosledni jugoslovenskim, komunističkim partizanskim idealima i nemamo veze sa Nato-om”, kazao je Tomislav Bulajić u ime komunista i OBNOR-a.

Bulajić
Bulajićfoto: Svetlana Mandić

Kako je istakao, nijesu se crnogorski partizani i komunisti borili za Crnu Goru, nego za Jugoslaviju.

“Je li iko tada spominjao ikakvu nacionalnost, nego je bio internacionalizam i mi ostajemo dosledni tome”, poručio je Bulajić.

Preporučujemo za Vas