Za izbore v.d. stanje u agenciji?

Do sada bez prijavljenih za direktora ASK, čiji je zadatak pored borbe protiv korupcije i kontrola dijela izbornog procesa

876 pregleda 0 komentar(a)
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Antikorupcija.me
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Antikorupcija.me

Članovi Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije neće imati prilike da iz četvrtog puta izaberu direktora Agencije, jer do isteka konkursa nije stigla nijedna prijava za nasljednika Sretena Radonjića, saznaju “Vijesti”.

Danas ističe rok za dostavljanje kandidatura putem pošte, ali su male šanse da će na taj način stići ijedna prijava. Savjet Agencije je na posljednjoj sjednici 1. juna odlučio da raspiše još jedan konkurs, nakon što kandidat za direktora Amer Šukurica nije dobio podršku članova, a vršilac dužnosti direktora Savo Milašinović nekoliko sati prije toga odlučio da povuče kandidaturu.

Ova situacija mogla bi pokrenuti mijenjanje Zakon o sprečavanju korupcije u dijelu koji se tiče izbora direktora. Predsjednik Savjeta Agencije Momčilo Radulović je saopštio da će se morati mijenjati zakonodavni okvir i da su već imali nekoliko inicijativa u tom pravcu, ali bezuspješno.

“Ni međunarodne, ni domaće institucije nisu bile spremne da uđu u tu vrstu izmjena zakonodavstva, jer bi eventualno mogle biti pogrešno protumačene”, kazao je on tada.

Zakonom je propisano, između ostalog, da za direktora Agencije ne može biti izabrano lice koje je u posljednjih deset godina bilo poslanik ili odbornik, član Vlade ili u organima političke partije. Na direktorsko mjesto ne može biti postavljen ni neko koga je u posljednjih pet godina imenovala ili postavila Vlada ili Skupština kao javnog funkcionera.

Direktor se bira na period od pet godina i može biti izabran najviše dva puta. Savjet odlučuje o izboru direktora Agencije većinom od najmanje četiri glasa, u roku od 30 dana od dana isteka roka za prijavu na konkurs. Na svim konkursima od odlaska Radonjića na mjesto direktora Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka nijedan od kandidata nije dobio pozitivan glas od nekog od članova.

S obzirom na situaciju i stroge uslove konkursa, predsjednik Savjeta kazao je da je moguće da parlamentarni izbori budu dočekani u v.d. stanju i u toj instituciji.

“To neće biti problem ni za održavanje regularnih i fer izbora, niti za funkcionisanje ove institucije. To svakako nije prijatna situacija”, kazao je Radulović novinarima poslije sjednice 1. juna.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori raspisani su za 30. avgust, a istovremeno će se birati vlast u Andrijevici, Budvi, Kotoru, Tivtu i Gusinju.

Bonus video: