reakcija povodom jučerašnjih događaja

IA, CGO, CIN i Media centar: Umjesto otvorenosti za dijalog, vlast prijeti podstiče tenzije i izaziva revolt kod građana

"Sa zabrinutošću pratimo najnovija dešavanja u Budvi koja svoje izvorište imaju u trajućim i sve dubljim podjelama u crnogorskom društvu, praćenim osjećajem nepravde, ali i spremnošću vlasti da ne birajući sredstva, uz široku zloupotrebu ovlašćenja i institucija, prekraja izbornu volju građana", navodi se u saopštenju IA, CGO, CIN i Media centar

14859 pregleda 122 reakcija 36 komentar(a)
Detalj jučerašnjih događaja, Foto: Screenshot
Detalj jučerašnjih događaja, Foto: Screenshot

Institut alernativa (IA), Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Media centar i Centar za građansko obrazovanje (CGO) u zajedničkom saopštenju izražavaju zabrinutost povodom proteklih događaja.

"Sa zabrinutošću pratimo najnovija dešavanja u Budvi koja svoje izvorište imaju u trajućim i sve dubljim podjelama u crnogorskom društvu, praćenim osjećajem nepravde, ali i spremnošću vlasti da ne birajući sredstva, uz široku zloupotrebu ovlašćenja i institucija, prekraja izbornu volju građana", navodi se u saopštenju IA, CGO, CIN i Media centar.

Ove NVO su dodale da "umjesto otvorenosti za dijalog i kompromis, vlast prijeti, podstiče tenzije, provocira reakcije i revolt građana ove opštine, ali i širih zainteresovanih aktera".

"Selektivna primjena zakona koju vlast demonstrira ne mogu se prikriti stalnim ponavljanjem teza o ugroženosti države, destabilizaciji i državnim udarima s desna i s lijeva. Sve je snažniji utisak da je upravo vlast najzainteresovanija da proizvodnjom haosa i nestabilnosti, sebe predstavi kao isključivog garanta mira i stabilnosti, kako u zemlji tako i u međunarodnim krugovima", navodi se u saopštenju.

IA, CGO, CIN i Media centar navode da nasilni otpor ne može biti rješenje, a može biti impuls daljoj eskalaciji problema.

"I materijal vlastima da, igrajući na kartu straha, svaki dalji otpor nepravdi predstave kao nasilje, divljaštvo i primitivizam. Zato pozivamo građane da se uzdrže od napada na policiju i neistomošljenike i da se na dostojanstven način suprotstave nepravdama i zloupotrebama zakona i institucija. Takođe, pozivamo pripadnike policije da se uzdrže od svake zloupotrebe ovlašćenja, prekomjerne upotrebe sile i da poštuju svakog građanina koji koristi pravo na slobodu okupljanja i izražavanja, odnosno da svoje aktivnosti sprovode isključivo u okvirima zakona i najboljih praksi. Cijenimo da je neophodno otvoriti ozbiljan dijalog vlasti i opozicije, ali i vlasti i građana, uz odgovarajuće učešće Evropske unije, UK i SAD, kako bi se smirile postojeće tenzije i snažno ćemo podržati sve napore da se takav dijalog uspostavi"; navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali su potpisali predsjednik Upravnog odbora IA Stevo Muk, predsjednica CIN-a Milka Tadić-Mijović, direktor Media centara Goran Đurović i direktorka CGO-a Daliborka Uljarević.

Preporučujemo za Vas