Predizborni trik ili će se u Baru graditi zgrada za penzionere?

Parcela zavedena kao pašnjak, pa je opozicija upozorila vlast da se “ne igra sa penzionerima”
115 pregleda 4 komentar(a)
parcela za zgradu, penzioneri Bar, Foto: Radomir Petrić
parcela za zgradu, penzioneri Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 07.02.2018. 15:45h

Vlada je dala saglasnost na predlog Odluke o prenosu prava svojine na građevinskom zemljištu na kojem bi trebalo da bude izgrađena zgrada sa 75 stanova za penzionere.

To je bio preduslov kako bi se barska Skupština sjutra izjasnila o prenosu prava na Udruženje penzionera Bara.

Riječ je o parceli površine 2.290 kvadratnih metara u naselju Popovići, u blizini vojne ekonomije i željezničke pruge, koja je zahvaćena GUP-om, ali nije detaljno razrađena.

Na parceli bi trebalo da bude podignuta zgrada sa 50 garsonjera i 25 jednosobnih stanova.

S obzirom na to da je u katastru parcela zavedena kao pašnjak, opozicioni odbornici su upozorili lokalnu vlast da se “ne igra sa penzionerima” i da im “ne obećava predizborne trikove”.

Iz Sekretarijata za zastupanje i imovinu ističu, međutim, da nema prepeka za gradnju.

“Parcela nije detaljno razrađena, ali zahvaćena je GUP-om. Zakonom je uređeno da je svako zemljište u zahvatu GUP-a građevinsko”, kaže sekretar za imovinu i zastupanje Vido Dabanović.

Opština će, kako je najavljeno, gradnju zgrade za penzionere podržati ne samo placem, već i oslobađanjem od naknade za opremanje zemljišta.

“Ova odluka znači da penzionerima poklonimo parcelu koja nije detaljno urbanistički riješena. Po novom Zakonu o uređenju i planiranju prostora više se ne mogu donositi DUP-ovi, a u projektnom zadatku se ne može napisati da na toj i toj parceli treba predvidjeti projekat te i te veličine za potrebe penzionera. Ovo je rješenje kojim bi se pokazalo penzionerima da će im se dati dobra volja i objekat kojim bi oni riješili svoje stambeno pitanje. Ovdje treba odluka sa preciziranim dimenzijama urbanističke parcele, predviđenim objektom, bruto građevinskom površinom i brojem stanova, a ovakav tekst odluke je običan predizborni trik”, rekao je u lokalnom parlamentu Dejan Đurović iz Demokratskog fronta.

Bonus video: