Kapija na Petrovićima, građani ogorčeni

Luštica Development ograničila pravo pristupa građanima na dva kilometra dužine morske obale u Boki. Brojni mještani posjeduju imovinu unutar bivšeg vojnog kompleksa. Iz Luštice tvrde da tako neće biti

16807 pregleda 13 komentar(a)
Kapija zatvorena, Foto: Siniša Luković
Kapija zatvorena, Foto: Siniša Luković

Kompanija Luštica Development iz Tivta prije nekoliko dana zatvorila je kapije bivšeg vojnog kompleksa Petrovići na obali luštičkog poluostrva u Tivatskom zalivu. Na taj način oko dva kilometra dužine morske obale od Petrovića do još aktivnog vojnog kompleksa Pristan na hercegnovskom dijelu obale Luštice unutar zaliva Boke, postalo je nedostupno za građane Crne Gore.

Brojni nezadovoljni građani, ali i mještani Boke koji posjeduju imovinu unutar kompleksa Petrovići ili na Pristanu van dijela koji koristi Vojska tvrde da je kapija koja je nekada postojala na kolskom putu na početku Petrovića, a koja je otvorena prije šest godina kada se povukla vojska, sada ponovno zatvorena i da je tu postavljeno privatno obezbjeđenje koje je angažovala kompanija Luštica Development.

“Oni ne dozvoljavaju ni mještanima da uđu u kompleks i odu na neku od plaža na potezu od Petrovića do Pristana. Čak nisu u prvi mah htjeli da puste ni ljude koji imaju svoje nekretnine na Pristanu i koji su do sada uvijek imali dozvole za pristup svojim nekretninama, čak i dok je Vojska bila na Petrovićima, jer tuda prolazi jedini kolski put do Pristana“, kazao je “Vijestima“ jedan od ogorčenih mještana.

“Vijestima“ se obratilo i više građana koji imaju svoju đedovinu unutar nekadašnjeg vojnog kompleksa, a kojeg je Vlada 2009. zajedno sa još skoro sedam miliona kvadrata zvanično državne zemlje na poluostrvu Luštica, dala u zakup na 99 godina egipatsko-švajcarskoj kompaniji Orascom Development. Kompleks Petrovići čini nekoliko starih objekata - stražara i nadzemnih skladišta, kao i dva podzemna skladišta za naoružanje, koji se nalaze na samoj obali mora, zapadno od tivatskog naselja Krašići. U okviru ovog bivšeg vojnog kompleksa koji se nalazi na sjeverozapadnoj strani poluostrva Luštica, Orascomu je u višedecenijski zakup dato ukupno 20.890 kvadrata “šuma treće kategorije“ i ukupno 1.872 kvadrata “neplodnog zemljišta“. U katastru gdje se ove parcele vode na državu kao vlasnika su na ovo zemljište upisani tereti brojnih sudskih sporova koje su proteklih godina protiv države pokrenule ovdašnje starosjedjelačke porodice koje su tražile da im država vrati đedovinu što im je svojevremeno, oduzela za potrebe odbrane zemlje, a onda je promijenila namjenu tog atraktivnog zemljišta.

Vojska je ovu lokaciju koristila do 2014. za skladištenje naoružanja i opreme posebne namjene, a nakon što ju je iselilo, Ministarstvo odbrane je Petroviće pokušalo predati Orascomovoj crnogorskoj kćerci-kompaniji Luštica Development, ali je ona odbijala da preuzme kompleks “ukazujući na obavezu Vlade da izvrši ekspropijaciju i obezbijedi vlasništvo nad svim parcelama koje su predmet ugovora“, ukoliko sudovi u međuvremenu presude u korist građana čija je to đedovina.

Iako neki od tih sporova još traju i dospjeli su i do Strazbura, Luštica Development je ipak prošle godine preuzela Petroviće ali do sada još ništa tamo nije počela da radi u smislu turističke valorizacije tog, jednog od rijetkih još netaknutih djelova obale unutar zaliva Boke. Zbog toga je građane dodatno neprijatno iznenadilo zaključavanje kapije na ulazu u kompleks i postavljanje obezbjeđenja koje im brani pristup.

“Nekadašnji vojni kompleks Petrovići, prema ugovoru Vlade i kompanije Orascom Development Holding, planiran je kao suvi vez za potrebe projekta Luštica Bay i dvije marine koje će u okviru našeg grada biti izgrađene. Budući da je kompanija pokrenula radove na tom području, a zbog uočenih oštećenja na novoinstaliranim ili popravljenim objektima, kao i činjenice da je u okviru kompleksa i neispitani nekadašnji vojni potkop u cilju poboljšanja uslova sigurnosti na lokaciji uveden privremeni kontrolisani režim pristupa ovom području. To, međutim, nikako ne znači da je područje definitivno zatvoreno za crnogorsku javnost ni sada ni ubuduće, a naročito ne do isteka važenja ugovora o drugoročnom zakupu zemljišta na Luštici između Vlade i Orascom Developmenta“, kazali su “Vijestima“ u kompaniji Luštica Development. Iz te firme koja na Petrovićima namjerava da iz mora podiže i na kopnu privremeno skladišti jahte klijenata svoje marine na Luštici, međutim, nisu precizno odgovorili do kada će ovaj dio crnogorske obale biti van domašaja građana ove države. Jedini izuzetak za sada, su državne i komunalne službe, kao i vlasnici nekretnina na obližnjem Pristanu.

“Naravno da omogućavamo pristup području ljudima koji tvrde da imaju zemljište iza tog područja, te pripadnicima različitih službi i preduzeća Opštine Tivat, poput Službe zaštite i spašavanja koje jedan od objekata na Petrovićima koristi kao trening centar, kao i radnicima Komunalnog preduzeća. Definisanje stalne procedure pristupa biće predmet daljeg usaglašavanja kako bi se na najbolji način regulisao nesmetan pristup području vlasnicima imovine, predstavnicima Vojske, Luštice Development i Službe zaštite i spašavanja tako da lako mogu da pristupe kompleksu u bilo koje vrijeme“, poručili su iz Luštice Development.

Orascom i Pecku dao u podzakup

Stanovnike Krtola i Tivćane proteklog je vikenda uzmenirio i prizor postavljanja drvenih suncobrana, plažnog mobilijara i drugih privremenih ugostiteljskih i servisnih objekata na do sada netaknutu, divlju plažu Pecka, na drgoj strani Luštice, na obali zaliva Trašte. Ova plaža takođe spada u kompleks zemljišta koje je Vlada 2009. dala u zakup Orascomu, a koji djelove morskog dobra u zakupljenom području po odredbama tog aranžamana, može davati u podzakup trećim licima sa kojima on sam sklopi ugovore po sopstvenim komercijalnim interesima. Pecka je do sada bila van tih kombinacija i ostala je jedina javna plaža na kojoj nije bilo postavljanja i naplate mobilijara, jer su poznata kupališta Plavi horizonti i Oblatno već godinama u rukama privatnih kompanija.

Luštica Development je do sada odlično sarađivala sa Mjesnom zajednicom Krtoli i pomagala akcije povremenog čišćenja Pecke i uređivanja prilaza toj plaži, a lani je čak ovdje sponzorisala i ambijentalno izvođenje pozorišne predstave „Mediterano“ tivatskog Centra za kulturu. Sve se to sada mijenja jer je Luštica Development kako nezvanično saznajemo, našla komercijani interes da Pecku da u podzakup podgoričkom preduzetniku Filipu Đokiću koji drži više popularnih restorana i kafiće u Podgorici, ali i lokal „21 Seawiev bistro“ u Marina naselju Orascomovog kompleksa Luštica Bay u Krtolima. Navodno, on neće naplatnim plažnim moblijarom pokriti cijelu površinu jedne od najljepših prirodnih plaža na Tivatskoj rivijeri, već samo jedan njen dio i postaviće plažni bar.

Bonus video: