NVO Juventas: Najviši funkcioneri da iskoriste autoritet za smirivanje napetosti i otvaranje dijaloga

Istu poruku, kako je saopšteno iz te NVO, imaju i za sve ostale aktere u Budvi i širom Crne Gore, uz poziv građanima da na miran i dostojanstven način, uz poštovanje zakona i brigu o bezbjednosti i zdravlju sebe i drugih, iskažu svoje stavove

603 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: PR Centar
Ilustracija, Foto: PR Centar

Nevladina organizacija (NVO) Juventas najoštrije je osudila prekoračenje ovlašćenja policijskih službenika tokom jučerašnjeg dana i apelovala na najviše državne, odnosno policijske funkcionere da izjavama i postupcima ne podižu tenzije, već iskoriste autoritet za smirivanje napetosti i otvaranje dijaloga.

Istu poruku, kako je saopšteno iz te NVO, imaju i za sve ostale aktere u Budvi i širom Crne Gore, uz poziv građanima da na miran i dostojanstven način, uz poštovanje zakona i brigu o bezbjednosti i zdravlju sebe i drugih, iskažu svoje stavove.

„Važnu ulogu i veliku odgovarnost u otvaranju dijaloga i smirivanju tenzija imaju i predstavnici opozicije, ali i partija koje su u vlasti“, poručili su iz Juventasa.

Neophodno je, kako smatraju, doslijedno sprovoditi zaštitu vladavine prava prema svim akterima nedavnih uznemirujućih događaja, te pokrenuti (i na odgovarajući način okončati) postupake protiv policijskih službenika koji su u određenim slučajevima prekoračili svoja ovlašćenja.

„Pozivamo nezavisne institucija, ako to zaista, makar i djelimično jesu, da što prije reaguju i doprinesu rješavanju trenutne krize, uz očekivanje da će se i međunarodna zajednica uključiti u ovaj proces“, rekli su iz Juventasa.

U najnovijem izvještaju Fridom Hausa Crna Gora je, kako je navedeno, nazadovala i našla se u grupi hibridnih režima.

„Umjesto da radimo na unaprijeđenju demokratije, utisak je da ulazimo u stanje konfuzije koje može proizvesti različite efekte, čak i elemente stanja koje liče na autokratiju. Umjesto solidarnosti koja nam je potrebna da se adekvatno suočimo sa zdravstvenim, ekonomskim i socijalnim izazovima koje je pred nas postavila epidemija virusa korona, još jednom, naše društvo je suočeno sa podjelama i tenzijama, što nas navodi na pitanje kakvu poruku šaljemo mladima“, smatraju u Juventasu.

Mladima je, kako su rekli, potrebno društvo koje počiva na dijalogu i slobodi, a ne na međusobnim optužbama, okupiranju institucija, kamenicama, suzavcima i očiglednim prekoračenja ovlašćenja od strane policije.

„Važno je napomenuti da je u ovakvim situacijama neophodno pružiti zaštitu novinarskim ekipama i omogućiti im da nesmetano obavljaju svoj posao. S druge strane od novinara i novinarki se očekuje da se pri izvještavanju pridržavaju etičkih i profesionalnih standarda“, navodi se u saopštenju NVO Juventas.

Apelovali su na najviše državne, policijske funkcionere da izjavama i postupcima ne podižu tenzije.

Bonus video: