Vuksanović nezakonito smijenjena, jer je već dala ostavku

Da je to problematično upozorio je tada odbornik Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković. On je tražio da se ta tačka skine sa dnevnog reda, jer, kako je kazao, „Zakonom o lokalnoj samoupravi predviđeno da se prestanak mandata predsjednika Opštine zbog podnošenja ostavke konstatuje, odnosno o ostavci se ne raspravlja i ne razmatra se“

8779 pregleda 45 reakcija 5 komentar(a)
Željka Vuksanović, Foto: Picasa
Željka Vuksanović, Foto: Picasa

Upravni sud poništio je odluku Skupštine opštine (SO) Kolašin, kojom je 31. jula 2018. razriješena predsjednica Opštine Željka Vuksanović (SDP) „zbog neizvršavanja sudskih odluka“.

Prema ocjeni suda, za razrješenje nije bilo uslova, jer je Vuksanović nekoliko sedmica prije toga, podnijela ostavku na funkciju. Vuksanović je to učinila nakon što je, na lokalnim izborima u maju te godine, većinu glasova osvojila Demokratska partija socijalista (DPS), Grupa birača (GB) i Socijaldemokrate. Pravilna primjena materijalnog prava, piše u obrazloženju Upravnog suda, nametala je obavezu da SO samo konstatuje ostavku Vuksanović.

„Odredbom člana 52, stav 1, Statuta Opštine Kolašin, kao način prestanka mandata predsjednika Opštine, prije roka na koji je izbaran, predviđeno je, između ostalog, i podnošenje ostavke...U smislu odredbe člana 69 Statuta, zakonske odredbe o prestanku mandata predsjednuku Opštine, prije roka na koji je izabran, podnošenjem ostavke primjenjuju se neposredno...“, navodi se u obrazloženju odluke Upravnog suda.Na sjednici SO na kojoj je donijeta odluka o smjeni, prvobitno je bila na dnevnom redu tačka formulisana kao „Razmatranje dopisa Željke Vuksanović“.

Na istoj sjednici taj naziv je preformulisan na predlog odbornice vladajuće većine Gospave Vujisić, pa su odbornici glasali o „Odluci o razrješenju Željke Vuksanović“.

Da je to problematično upozorio je tada odbornik Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković. On je tražio da se ta tačka skine sa dnevnog reda, jer, kako je kazao, „Zakonom o lokalnoj samoupravi predviđeno da se prestanak mandata predsjednika Opštine zbog podnošenja ostavke konstatuje, odnosno o ostavci se ne raspravlja i ne razmatra se“.

U presudi Upravnog suda navodi se da nema zakonskog osnova za smjenu Vuksanović i da tužena, odnosno Opština nije ispoštovala zakonske razloge za to.

Sa 16 glasova “za” i 2 “uzdržana” glasa usvojena je odluka, koju je sada Upravni sud poništio. Odbornicima vladajuće većine nije smetalo što nije bilo preciznog objašnjenja koje je to sudske odluke Vuksanović nije poštovala, niti što su razlozi za njeno razrješenje “smišljeni” praktično na sjednici SO. Odbornici Demokrata, kao i DF-SNP-a i SDP-a, koji su činili vladajuću koaliciju u Kolašinu od 2014. do 2018. godine, nijesu učestvovali u glasanju.

Bonus video: