Amfilohije: Najsramnije nešto što se događalo je ovo što se ovih dana zbivalo u Crnoj Gori

"Bez obzira ko vladao ovim krajevima, bez obzira na sve te okupatore, nikad ovaj narod Boke nije morao da pjeva i kliče ovo "ne damo svetinje" što danas mora. Nikada naši hramovi nisu bili ugroženi kao sada" podvukao je mitropolit Amfilohije, obraćajući se vjernicima koji su se nakon litije okupili pred crkvim Svetog Save

79994 pregleda 234 reakcija 155 komentar(a)
Litija ulicama Tivta, Foto: Siniša Luković
Litija ulicama Tivta, Foto: Siniša Luković

Ako vlast hoće da i na izborima nešto uradi, mnogo im je pametnije da diskriminatorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti odmah sada ukinu, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije tokom besjede poslije večerašnje litije u Tivtu.

On je kazao da je najsramnije nešto što se događalo je ovo što se ovih dana zbivalo u Crnoj Gori, dodajući da je blagodaran opoziciji koja se borila protiv usvajanja "antievropskog i anticivilizacijskog Zakona o slobodi vjeroispovjesti", ali i zato što je prihvatila njegov poziv da ne politizuje litije.

Amfilohije je rekao da krsni hod u Tivtu traje "još iz vremena jedinstvene Crkve a dao Bog da ponovno bude jedinstvena Crkva hrišćanska Crkva Istoka i Zapada".

"Nastavlja se ovaj hod bez obzira ko je vladao ovim djelovima Boke" -istakao je Amfilohije.

"Bez obzira ko vladao ovim krajevima, bez obzira na sve te okupatore, nikad ovaj narod Boke nije morao da pjeva i kliče ovo "ne damo svetinje" što danas mora. Nikada naši hramovi nisu bili ugroženi kao sada" podvukao je mitropolit Amfilohije, obraćajući se vjernicima koji su se nakon litije okupili pred crkvim Svetog Save.

Litija u Tivtu
Litija u Tivtufoto: Siništa Luković

"Čitava Evropa i svijet vide kakav ste vi narod. Jedino u Crnoj Gori koja je nikla na ratovima, imamo ovakve mirne litije. Predsjednik naš Đukanović kaže da Srpska crkva navodno ugrožava Crnu Goru i njen put u Evropu,a vi Bokejji ste osam vjekova u toj crkvi i u Evropi". kazao je on.

Ocijenio je da su takve tvrdnje Đukanovića "bezumne" i da on danas protiv sopstvenog naroda primjenjuje političku represiju poput one koju je stari režim 1989. primjenjivao protiv njega.

Amfilohije je istakao da i islamski živalj i Albanci u Ulcinju traže da se sveštenici i monahinje Mitropolije crnogorsko-primorske u tom kraju ne istjeruju iz Crne Gore a što namjerava da uradi vlast. On im se na tome zahvalio i poručio da se "moli Bogu da prosvijetli pamet ovoj Vladi da posluša narod".

Istakao je da ne u vlasti grupa ljudi "koja je sebe izjednačila sa državom". Oni jesu sada na vlasti, ali nisu država, isto kao što ja jesam mitropolit, ali nisam Crkva. Narod je država i dao Bog da oni što prije to shvate.- zaključio je Amfilohije.

Okupljeni se po završetku mitropolitove besjede, mirno razilaze.

Organizatori su pozivali građane da se ne drže u grupama većim od 200 osoba, da budu mirni i dostojanstveni i suzdrže se od dobacivanja policiji čije je pojačano prisustvo primjetno na ulicama Tivta, a policija nije regulisala saobraćaj, već su to činili redari.

"Optužuju nas što se zovemo Srpskom crkvom, ali je ovo Božija i prava crkva, a ne lažna koju oni pokušavaju napraviti, prodajući dušu đavolu", poručio je on.

On se zapitao ko će biti lud i bezuman od onih koji su kršteni u Crnoj Gori da glasa tu Vladu ako ona ne ukine taj bezumni i anticivilizacijski zakon.

"Nijedan okupator nije progonio sveštenike kao što oni danas rade, bezumno hoće da otimaju crkve a to nije radila dosad nijedna vlast", kazao je Amfilohije.

Okupljeni skandiraju: Ne damo svetinje! i Evo nas, došli smo svetinje da branimo!

"Đukanović ne samo što nije vratio crkvenu imovinu koju su komunisti uzeli,a sad hoće i crkve da uzme. Kojoj državi treba da pripadnu crkve po Boki, primorju, po Vasojevićima - kad je to bila ova i ovakva država?"zapitao se Amfilohije dodajući da je "glas naroda i glas Božiji" i da ukinu sporni zakon, pa će i litije prestati.

Ranije se tokom šetnje litija zaustavila pred zgradom Opštine a mitropolit Amfilohije se pomolio za dobrobit i spasenje svih građana Tivta i cijele Crne Gore.

Organizatori litije su pozvali vjernike da se pridržavaju mjera NKT-a, drže adekvatnu medjusobnu distancu i koriste maske koje mogu uzeti pred crkvom.

Bonus video: