Ivanović: Za vrijeme i nakon izbora da organi za upravljanje izborima budu transparentni

Delegacija koju je predvodio Ivanović, uz podršku nacionalnog savjetnika u Misiji OEBS-a u Crnoj Gori, Darka Brajovića, održala je niz sastanaka sa predstavnicima opštinskih izbornih komisija

696 pregleda 0 komentar(a)
Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ivanović, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK), Aleksa Ivanović, kazao je da je jedno od suštinskih pitanja prije, za vrijeme i nakon izbora da organi za upravljanje izborima budu transparentni.

Delegacija koju je predvodio Ivanović, uz podršku nacionalnog savjetnika u Misiji OEBS-a u Crnoj Gori, Darka Brajovića, održala je niz sastanaka sa predstavnicima opštinskih izbornih komisija.

„Sastanci su imali za cilj da ispitaju spremnost za izbore, procedure glasanja, dostupnost biračkih mjesta i nove izazove u upravljanju izborima tokom pandemije“, navodi se u saopštenju Misije OEBS-a u Crnoj Gori.

Dodaje se da su razgovori, u susret parlamentarnim izborima predviđenim za 30. avgust, održani u Podgorici, Nikšiću, Baru, Tivtu, Bijelom Polju, Beranama, Andrijevici i Mojkovcu od 16. do 25. juna.

„Jedno od suštinskih pitanja prije, za vrijeme i nakon izbora je da organi za upravljanje izborima budu transparentni“, kazao je Ivanović.

On je pozvao opštinske izborne komisije da redovno objavljuju sve relevantne dokumente na svojim internet stranicama.

Opštinske komisije pozdravile su smjernice DIK-a, ali i konstatovale nezadovoljstvo tendencijom političkih partija da imenuju biračke odbore samo nekoliko dana prije izbora, onemogućavajući na taj način njihovu obuku o radu izborne administracije.

Pravni savjetnik u DIK-u, Nikola Mugoša, kazao je da su kvalitetne obuke članova biračkih odbora ključ za sprovođenje fer izbora.

On je predložio da opštinske komisije uspostave komunikaciju sa političkim partijama i pozovu ih da što ranije imenuju članove odbora na biračkim mjestima, kako bi bili u prilici da prođu obuku o načinu upravljanja izborima.

Predsjedavajući DIK-a objasnio je kako Komisija sarađuje sa Udruženjem mladih sa invaliditetom i crnogorskom Unijom slijepih i pozvao opštinske komisije da osiguraju da njihova biračka mjesta budu dostupna osobama sa invaliditetom.

Brajović je dodao da opštinske komisije treba da rade na uklanjanju prepreka koje obeshrabruju i sprječavaju osobe sa invaliditetom da samostalno glasaju.

Bonus video: