Mladi da budu aktivniji

“Poseban problem koji imamo se odnosi na tzv. odliv mozgova”, upozorila Uljarevićeva

2121 pregleda 5 komentar(a)
Uljarević, Foto: Boris Pejović
Uljarević, Foto: Boris Pejović

Mladi bi trebalo aktivno da učestvuju u svim projektima koji se tiču njih i društveno da se angažuju i ohrabruju.

To je poručeno sa završne konferencije “Mladi u Crnoj Gori između pasivnosti i aktivizma” koju je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO) uz podršku Ministarstva sporta i mladih.

Izvršna direktorka CGO Daliborka Uljarević kazala je da su u odnosu na ranije godine mladi danas aktivniji i da se može reći da je stanje po tom pitanju dosta bolje, ali da ne treba stati na tome.

Upozorila je, međutim, da nema „zvaničnih podataka o migracijama mladih, a da bi prema anketama 50 odsto njih napustilo Crnu Goru”.

“Poseban problem koji imamo se odnosi na tzv. odliv mozgova. U tom dijelu, Vlada bi morala konačno pristupiti izradi baze podataka mladih koji su trenutno u procesu studiranja van Crne Gore, kao i onih koji su studije završili na prestižnimuniverzitetima i napraviti procjenu ovog problema”, kazala je Uljarevićeva.

Direktor Direktorata za mlade u Ministarstvu sporta i mladih Nenad Koprivica je istakao da je pitanje mladih multisektorsko, ali i da je odgovornost i na mladima koliko će da učine za sebe i da izaberu put aktivizma.

“U odnosu na ranije, mladi sada imaju mnogo više mogućnosti”, ocijenio je Koprivica.

Podsjetio je na programe Vlade koji su namijenjeni mladima ili otvoreni za mlade, kao što je subvencija za otvaranje novih radnih mjesta, podrška mladim poljoprivrednicima, program stručnog osposobljavanja, savjetovališta za mlade, konkursa za finansiranje naučno istraživačke i inovativne djelatnosti, Evropska omladinska karticu...

Bonus video: