Polovina muške populacije u ZIKS-u ima mentalne poremećaje

U periodu obilaska od ukupno 1.031 lica lišenih slobode smještenih u Zavodu registrovano je 480 sa mentalnim poremećajima, što je 46,55 odsto od ukupne zatvorske populacije
53 pregleda 5 komentar(a)
ZIKS, zatvor Spuž, Foto: Filip Roganović
ZIKS, zatvor Spuž, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 07.02.2018. 09:35h

Polovina muške i trećina ženske populacije u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija ima dva ili više dijagnostikovnih mentalnih poremećaja, od kojih su najčešći poremećaji ličnosti i oni uzrokovani upotrebom psihoaktivnih supstanci.

To se navodi u Izvještaju o ostvarivanju prava mentalno oboljelih lica lišenih slobode, smještenih u ZIKS-u, koji je pripremio tim Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore – Nacionalni mehanizam za prevenciju torture.

Povod za izradu Izvještaja bile su pritužbe više lica sa mentalnim oboljenjima koja borave u Zavodu, tvrdeći da su zapostavljeni i nejednako tretirani u odnosu na druga lica, kao i medijski izvještaji koji su se uglavnom odnosili na neadekvatnu terapiju, uslove i tretman koji ove osobe imaju u zatvoru.

Obilasci ZIKS-a u okviru istraživanja za potrebe Izvještaja obavljeni su od 11. jula do 22. decembra prošle godine.

U periodu obilaska od ukupno 1.031 lica lišenih slobode smještenih u Zavodu registrovano je 480 sa mentalnim poremećajima, što je 46,55 odsto od ukupne zatvorske populacije.

"Na osnovu uvida u Registar pacijenata sa mentalnim poremećajima zaključuje se da oko polovina muške i trećina ženske populacije u zatvoru ima dva ili više dijagnostikovnih mentalnih poremećaja, od kojih su najčešći poremećaji ličnosti i poremećaji uzrokovani upotrebom psihoaktivnih supstanci", kaže se u Izvještaju.

Izvještaj će predstaviti Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković, a o njemu će govoriti i direktor ZIKS-a Milan Tomić.

Bonus video: