Ombudsman: Zabrinutost zbog ponovljenog slučaja ometanja predstavnika medija na radnim zadacima u Budvi

"Podsjećamo da su mediji "oči i uši javnosti" i da je njihovo prisustvo na događajima od javnog interesa neraskidiv dio i doprinos demokratičnosti procesa"

10732 pregleda 13 komentar(a)
Bjeković, Foto: Savo Prelević
Bjeković, Foto: Savo Prelević

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore (Ombudsman) izražava zabrinutost zbog ponovljenog slučaja ometanja predstavnika medija na radnim zadacima u Budvi i podsjeća na obavezu obezbjeđivanja uslova za njihov nesmetan rad i razumijevanje važne uloge koju obavljaju, saopšteno je danas iz kancelarije Ombudsmana Siniše Bjekovića.

"Koliko god bila napeta atmosfera, novinarima je potrebno omogućiti da o važnim društvenim dešavanjima izvještavaju bezbjedni, slobodni i bez pritisaka bilo koje vrste. Podsjećamo da su mediji "oči i uši javnosti" i da je njihovo prisustvo na događajima od javnog interesa neraskidiv dio i doprinos demokratičnosti procesa. U konfliktnim i izazovnim dešavanjima, pozicija novinara, kamermana, foto reportera i drugih medijskih radnika na terenu vrlo je teška i opasna, zbog čega apelujemo na sve aktere i javnost generalno da to imaju na umu i dodatno je ne komplikuju i ne ugrožavaju. Takođe, smatramo da bi trebalo aktuelizovati upotrebu vidljivih i jasnih press obilježja, kako bi se prevenirale ovakve i slične situacije", ističe se u saopštenju.

Iz kancelarije Ombudsmana su dodali da koriste priliku i da u situaciji uzavrelih političkih konfrontacija upozore na nedopuštenost nasilja kao načina rješavanja konflikta, naročito kada postoje zakoniti i institucionalni oblici zaštite.

"U protivnom, prijeti nam dodatno zaoštravanje već ozbiljne situacije u vremenu koje je pred nama, kada je potrebno imati povoljnu demokratsku atmosferu i slobodu izbora, kao ključni standard demokratije i vladavine prava. Takav pristup podrazumijeva toleranciju, minimum kulture dijaloga i maksimum poštovanja dostojanstva čovjeka, kao preduslova ostvarivanja građanskih i političkih prava i sloboda", zaključuje se u saopštenju.

Medijima juče nije bilo dozvoljeno da prisustvuju sjednici Skupštine opštine (SO) Budva na kojoj je glasovima nove odborničke većine za predsjednika Opštine Budva izabran poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Divanović, dok je za predsjednicu SO Budva izabrana Anđela Ivanović iz Crnogorske.

Divanovića i Ivanović izabralo je 17 odbornika - 12 odbornika Demokratske partije socijalista (DPS), tri Crnogorske, jednog iz redova Socijaldemokrata (SD) i nezavisni odbornik Stevan Džaković.

Tu odluku ne priznaje koalicija koju čine Demokratski front (DF), Demokratska Crna Gora, Građanski pokret URA, Socijalistička narodna partija (SNP) i Socijaldemokratska partija (SDP).

Prvi put u istoriji budvanskog parlamenta, medijima nije bilo dozvoljeno prisustvo.

Novinarku Pobjede Đurđicu Ćorić juče je nasilno iz hola SO Budva izbacilo privatno obezbjeđenje, a odbornici Demokratskog fronta (DF) skočili su da je brane.

Novinarka Ćorić je podignuta i gurana u holu , da bi je potom izbacili napolje.

Privatno obezbjeđenje u zgradi Opštine Budva je 24. juna na grub način guralo snimatelja Televizije Vijesti Draga Matovića, dok je radio svoj posao i snimao dešavanja na ulazu u zgradu Opštine, saopšteno je tada iz Sindikata medija Crne Gore (SMCG).

Bonus video: