Mjesto za koje malo ko u CG zna da postoji: Trešteni vrh na Maganiku

Alpinisti Željko Pejović i Nenad Leković snimili su nevjerovatne fotografije na nepristupačnom Trešetnom vrhu, na Maganiku, široj javnosti poznatom po avionskoj nesreći iz 1973. godine

69478 pregleda 783 reakcija 45 komentar(a)
Čudesni lavirinti, Foto: Nenad Leković/Željko Pejović
Čudesni lavirinti, Foto: Nenad Leković/Željko Pejović
Ažurirano: 28.06.2020. 14:55h

Tamo se priroda preigrala, dala je sebi previše slobode - tako alpinista Željko Pejović priča po povratku sa Treštenog vrha na Maganiku.

Do mjesta “čudnog, izolovanog, tajnovitog i sačuvanog od ljudskog uticaja“, stigao je sa prijateljem Nenadom Lekovićem, pa su tako nastale i fotografije koje su opčinile brojne korisnike društvenih mreža.

“Ljudima je teško da povjeruju da se ovaj neobični pejzaž nalazi u kolašinskoj opštini. Škrapari i jame na Treštenom vrhu skoro da su nepoznati većini. Do njih se stiže preko Rovaca. To je prilično nepristupačan predio i zadaje glavobolju svakom ko sam pokuša da ga pronađe“, objašnjava Pejović za “Vijesti”.

Nevjerovatan pejzaž
Nevjerovatan pejzaž foto: Nenad Leković/Željko Pejović

Kaže da je Trešteni vrh “najbolje razvijena kraška erozija na području Crne Gore“.

Vrh je u obliku “škraparskg stola“, prošaran škraparima, jamama bezdanicama (više stotina metara), škraparskim bunarima (više desetina metara) i japagama.

“Nije lako čak i opisati put do tog vrha. Prolazi se kroz kamene lavirinte, terase, sipare, pored mjesta gdje su i danas brojni ostaci avionske nesreće koja se dogodila 11. septembra 1973... Mnoštvo utisaka i mnogo truda. Ipak, na kraju se sve to isplati. Dočeka vas vrh sa više stotina kamenih skulptura. Cijeli kraj je nestvaran, surov, prava geografska laboratorija na otvorenom, koja bi mogla poslužiti i za snimanje naučnofantastičnih filmova“, kaže alpinista.

Podsjeća i na avionsku nesreću koja se prije 47 godna dogodila na području Maganika. JAT-ova “karavela” na letu Skoplje - Titograd udarila je u planinski vrh Babin zub. Poginuli su svih 35 putnika i šest članova posade. JAT-ovim avionom upravljao je Žika Maglić.

Nakon tragedije ostala je pretpostavka da je pilot kobni Babin zub, koji je bio obavijen maglom, vidio u posljednjem trenutku i da je neuspješno pokušao da digne avion koji je udario u liticu repnim dijelom i raspao se u eksploziji... Pejović kaže da ljepota Maganika ostavi bez riječi i ima moć da otjera sjećanja sa teške nesreće...

“Na području Maganika, to jest na Treštenom vrhu, nalazi se najdublja jama u Crnoj Gori, a to je Željezna jama duboka 162 metra. Jama na Treštenom vrhu (NIX) je jama sa najdubljom vertikalom dubine 429 metara, koja je ujedno i 12 najdublja vertikala na svijetu“, tvrdi alpinista.

Mnogi autori Maganik svrstavaju u Moračke planine, dok ga ostali, objašnjava Pejović, smatraju posebnom cjelinom.

Iako su prilazni putevi do Maganika, piše u planinarskim vodičima, teški, čitav masiv markiran je još 1960.

U mnoštvu vrhova te planine izdvajaju se Babin zub (2.111), Trešteni vrh (1.980), Kokotov vrh (2.001), Petrov vrh - Kurozeb (2.124), Žuta greda (2.104), Rogođed (2.037), Božurni vrh (1.923)...

Bonus video: