NKT: Dalje otvaranje granica biće usklađeno sa odlukama EU

"Putevi importacije koronavirusa u našu zemlju usljed neodgovornosti pojedinaca i razvoj epidemiološke situacije u državama regiona potvrdili su da smo i ovog puta donijeli ispravne odluke u interesu građana Crne Gore i javnog zdravlja"

39366 pregleda 97 reakcija 97 komentar(a)
Sa sjednice NKT-a, Foto: Gov.me
Sa sjednice NKT-a, Foto: Gov.me

Sve mjere koje je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) i aktivnosti nadležnih organa doprinijele su visokom nivou zaštite zdravlja i života građana.

To je saopšteno nakon sjednice NKT-a.

"Nacionalno koordinaciono tijelo je profesionalno i nepristrasno analiziralo epidemiološke podatke koji su stizali iz pojedinih država i dosljedno donosilo odluke sa ciljem zaštite zdravlja i života građana Crne Gore i stranaca u našoj zemlji. Putevi importacije koronavirusa u našu zemlju usljed neodgovornosti pojedinaca i razvoj epidemiološke situacije u državama regiona potvrdili su da smo i ovog puta donijeli ispravne odluke u interesu građana Crne Gore i javnog zdravlja", konstatovano je na sjednici.

Naveli su da je u okviru analize epidemiološke situacije u Crnoj Gori NKT informisano da je broj testiranja na koronavirus u odnosu na broj stanovnika u Crnoj Gori među najvišima u regionu i u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Iz NKT-a je saopšteno i da su odlučini da dalju politiku otvaranja granica, "što je izvjesna potreba naše ekonomije", uskladi sa politikom i odlukama Evropske unije čim one budu konačne i saopštene.

Analizirajući pojedine, kako se navodi u saopštenju, "dnevnopolitičke pojave u javnom prostoru" NKT podsjeća da je uspjeh u prvoj fazi odgovora na koronavirus rezultat ukupnog zajedništva, solidarnosti i discipline, što je više puta saopštavano javnosti.

"Isticanje razlika, pojave spiskova kojima svjedočimo i raznih prebrojavanja nijesu put za uspjeh nego put za neuspjeh. To je svakom jasno", saopšteno je nakon sjednice NKT.

Pozvali su građane da zajedno "čuvamo zdravlje i živote svih naših građana i da zajedno sačuvamo našu ekonomsku supstancu".

"Moramo i sada biti solidarni i združeni jer je to uslov za uspjeh cijelog društva", navodi se u saopštenju

Bonus video: