Kreće upis u srednje škole: Mjesta ima za 9.000 učenika

U odnosu na prethodnu školsku godinu, prema riječima Šehovića, učenici su dobili još 11 novih smjerova u stručnim školama, ali i filološka odjeljenja u šest gimnazija

9824 pregleda 0 komentar(a)
U podgoričkoj Gimnaziji ima više od 470 mjesta, Foto: Luka Zeković
U podgoričkoj Gimnaziji ima više od 470 mjesta, Foto: Luka Zeković

Upis učenika u prvi razred srednjih škola širom Crne Gore počinje danas, a prijave se podnose elektronskim putem do četvrtka.

Mjesta ima za 9.000 učenika.

“Dok je ukupan broj polumaturanata nešto oko 7.000. Dakle, biće više nego dovoljno mjesta“, kazao je sredinom mjeseca ministar prosvjete Damir Šehović.

U odnosu na prethodnu školsku godinu, prema riječima Šehovića, učenici su dobili još 11 novih smjerova u stručnim školama, ali i filološka odjeljenja u šest gimnazija.

Prijava se podnosi elektronski na adresu upisi.edu.me.

Za upis u prvi razred srednje škole prijavljuju se kandidati koji su završili osnovnu školu i koji u vrijeme podnošenja prijave nisu stariji od 17 godina. Komisija je dužna da svakog dana u 16 sati objavi ažuriranu rang-listu kandidata, prijavljenih do 15 sati toga dana, a radi njihovog informisanja o mjestu na rang-listi.

Rang-lista se objavljuje na oglasnoj tabli škole i sadrži za svakog kandidata ime, ime roditelja, odnosno staratelja, prezime, ostvareni broj bodova pojedinačno po kriterijumima koji se vrednuju za upis i ostvareni ukupan broj bodova.

Rang-lista kandidata za upis u školu objavljuje se na oglasnoj tabli škole najkasnije do subote 4. jula.

Nakon objavljivanja rang-liste učenici podnose školi originalna svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole i diplome o rezultatima sa državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno dodijeljenom priznanju u rokovima koje odredi škola.

U okviru kampanje “Stručno je ključno”, Ministarstvo prosvjete raspisaće danas i konkurs i za oko 800 stipendija za deficitarne kvalifikacije za učenike srednjih stručnih škola, od čega 250 za đake prvog razreda, i za to će biti izdvojeno pola miliona eura.

Iz Ministarstva su kazali da je 30 stipendija obezbijedila Privredna komora. “Stipendija se dodjeljuje bez obaveze vraćanja, odobrava se za jednu školsku godinu i isplaćuje se u mjesečnom novčanom iznosu u deset jednakih mjesečnih rata učenicima koji imaju status redovnog”, navodi se u saopštenju ovog resora.

Predaja dokumentacije biće organizovana od 6. do 8. jula.

Za prvi razred srednje stručne škole dodjeljuje se 250, za drugi 258 a za treći razred 280 stipendija. Stipendije za prvi razred se dodjeljuju za 16 smjerova u 29 škola iz 17 opština.

Za smjer kuvar dodjeljuje se 30 stipendija, za smjerove pekar, kozmetičar, operater obrade drveta, ratar-povrtar po deset, a za smjer prozvođač prehrambenih proizvoda pet stipendija.

Bonus video: