Katnić dobio prijavu za vrtić

SDT podnijeta prijava zbog sumnje da je djeci ugrožena bezbjednost u vrtiću "Ljubović"

Građanin Podgorice se obratio SDT-u zbog brojnih sumnji vezano za lokaciju predškolske ustanove “Ljubović”

9348 pregleda 39 reakcija 8 komentar(a)
Ograđeno dvorište vrtića, jun 2020. godine, Foto: Organizacija KOD
Ograđeno dvorište vrtića, jun 2020. godine, Foto: Organizacija KOD

Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) podnijeta je prijava zbog sumnje da je djeci koja idu u vrtić “Ljubović” u Podgorici ugrožena bezbjednost.

“Ovo je sve potrebno uraditi kako više nikada nikome ne padne na pamet da ovaj beton proglasi vrtićem. Takođe, da budu procesuirani oni kojima je lični interes ispred interesa djece”, navode iz Organizacije KOD, koja je “Vijestima” dostavila kopiju prijave podnijete SDT.

Prijavu tužilaštvu, na čijem je čelu Milivoje Katnić, podnio je građanin Podgorice.

Odbacujući ranije navodi KOD-a, iz uprave JPU “Đine Vrbice” su tada poručili da je vrtić u podgoričkom naselju Zabjelo uslovan, da su se nalazi u zgradi koja ima upotrebnu dozvolu a da je prostor zakupljen u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama.

U prijavi stoji da je JPU “Đina Vrbica” odlučila da postavi vrtić na neodgovarajućoj lokaciji i da je u trenutku kada je počelo njegovo rentiranje bio smješten usred gradilišta, u prostoru koje nema odgovarajuće dvorište jer je smješteno iznad ulaza u garažu, i da je u tom trenutku imalo neograđeno dvorište a da je sada postavljena ograda neodgovarajuća.

Predočeno je i da dvorište vrtića nema zelenila i da je nezaštićeno od pada predmeta sa bilo kog sprata višespratnice u kojoj je smješten, a zbog čega je, naglašava se, ugrožena bezbjednost mališana.

Iz KOD-a su saopštili ranije da im je iz Sekretarijata Glavnog grada rečeno da je zahtjev za izdavanjem upotrebne dozvole odbačen iz razloga nedostavljanja izvještaja o tehničkom pregledu objekta kao i da on nije dostavljen ni nakon insistiranja ovog organa lokalne uprave da to uradi.

Dalje se navodi da je rukovodstvo vrtića koristeći institut hitne nabavke ušlo u zakup vrtića na Zabjelu za 2.000 eura mjesečno i da se prostor nalazi u zgradi koji ima prekoračenje građevinske dozvole u osnovi i u spratnosti, zbog čega je, ističu, upitna njena stabilnost.

U prijavi se SDT upućuje na snimke koje je objavila Organizacija KOD. “Mišljenja sam da navedeni video prilozi upućuju na organizovanje postupanje NN lica u jednoj ili više nadležnih institucija koja su organizovale nabavku, odnosno zakup navedenog prostora, a koji su takvim izvjesno neodgovornim postupanjem doveli u pitanje bezbjednost djece koja u ovom prostoru borave. Zbog toga tražim da upotrijebite svoja ovlašćenja i pribavite dokumentaciju koja se tiče ove situacije, te da uložite svoju stručnost i profesionalni autoritet kako bi se razjasnile sve tvrdnje koje su javnosti predočene”, navodi se u prijavi.

Preporučujemo za Vas