Mediji: EU otvara granice za Crnu Goru, zvanična odluka sjutra?

Izvori Euronewsa su izrazili sumnju da će granice biti otvorene već 1. jula, jer konačni dogovor možda ne bude sklopljen do tada

20812 pregleda 16 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crna Gora će se naći među 15 zemalja kojima će Evropska unija otvoriti granice, piše Euronews.

Euronews je od diplomatskih izvora došao do najnovijeg nacrta spiska zemalja za koje će EU otvoriti granice, a na kojem, kako su i ranije objavili, nema SAD, Brazila i Rusije. Na spisku koji je dogovoren u petak, kako navodi Euronews, nalazi se 15 zemalja, a osim Crne Gore, jedina država iz regiona na listi je Srbija.

Izvori Euronewsa su, ipak, izrazili sumnju da će granice biti otvorene već 1. jula, jer konačni dogovor možda ne bude sklopljen do tada.

Francuski list: Odluka sjutra

Sa druge strane, francuski list "Lezeko" je objavio da su članice EU postigle dogovor da se od 1. jula otvore granice za državljane Srbije, Crne Gore i još dvanaest zemalja sveta, ali da će ta odluka zvanično biti usvojena sjutra. To su, kako se navodi, mahom potvrdili i diplomatski izvori EU u Briselu.

Na spisku bi mogli da budu i državljani Kine, pod uslovom da Peking zauzvrat otvori granice za državljane zemalja EU.

"Lezeko" navodi da se rasprava vodila tokom vikenda sve do danas prije podne, "što je znak složenosti ove mjere, ali više diplomatskih izvora tvrdi da je sad taj spisak čvrsto usaglašen".

Postignuta saglasnost je političke prirode i nema zakonsku snagu, ali se vjeruje da će je poštovati članice EU, u čijoj nadležnosti je upravljanje granicama.

Svake dvije nedjelje će, kako se napominje, u Uniji biti preispitivano stanje epidemije koronavirusa u zemljama kojima će od srijede biti otvorene granice EU.

Na spisku država čiji građani mogu putovati od 1. jula u šengenski prostor i celu EU su, pored Srbije i Crne Gore, Australija, Kanada, Japan, Alžir, Gruzija, Maroko, Novi Zeland, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Ruanda i Urugvaj, piše francuski list. Bitno mjerilo da se državljanina neke zemlje odobri ulazak u EU je da je u njoj epidemiološka situacija vrlo slična ili bolja nego u samoj Uniji. Uz to je postavljena gornja granica da u posljednjih 14 dana novih slučajeva oboljelih od koronavirusa dnevno ne smije biti više od 16 na 100 hiljada stanovnika.

Bonus video: