pravila prekršilo skoro pola članica un

Reporteri bez granica: U Crnoj Gori tokom pandemije nisu kršena prava medija

Pandemija je omogućila brojnim vladama da izmijene zakone, pravila ili uvedu posebne mjere koje su se posebno ticale medija

14242 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Reporteri bez granica registrovali su kršenja prava medija prilikom izvještavanja o koronavirusu u skoro 90 od 193 članice Ujedinjenih nacija od početka pandemije.

Pandemija je omogućila brojnim vladama da izmijene zakone, pravila ili uvedu posebne mjere koje su se posebno ticale medija.

Dok su ti "korona zakoni" učinili lakšim način da se "zapuši" pisanje kritičkih medija, kao u Mađarskoj, u drugim zemljama poput Kambodže, Mjanmara, Srbije i Turske oni nisu bili potrebni kako bi se novinari uhapsili zbog samo jednog članka o kovidu-19, ukazuju Reporteri bez granica.

Vlade moraju da prestanu da krive glasnika i preduzmu akcije kako bi zaštitile slobodu medija i pravo novinara da osiguraju kredibilne informacije, saopštila je ta organizacija, prenosi N1.

Prema navodima, nijedan od regiona svijeta nije pošteđen iskušenja da ograniči ili kontroliše izvještavanje o pandemiji, a posebno je uznemirujuće da su, u pojedinim državama, predsjednici ti koji su odgovorni za kršenje slobode medija.

U Sjedinjenim Američkim Državama, Donald Tramp je verbalno napao najmanje osam novinara tokom svojih konferencija za novinare od početka pandemije, dok je brazilski predsjednik Žair Bolsonaro više bio uključen u raspravu sa medijima, nego da se posveti borbi protiv kovida-19, navodi se u saopštenju.