MUGOŠA: MJERA KOJU TREBA POŠTOVATI

Sa maskom po hljeb, za diskoteku - ne treba

Zaštitne maske nisu obavezne ni tokom slavlja i veselja, kao što su svadbe, ali i maturske i polumaturske večeri koje su u posljednjih mjesec održavane u gotovo svim opštinama

47470 pregleda 1361 reakcija 69 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša ponovio je apel da treba voditi računa o distanci, higijeni ruku i prostora i nositi maske. Međutim, maske nisu obavezne u svim zatvorenim objektima.

Kada građanin krene po hljeb - mora da ima zaštitnu masku, pa čak i ako je jedini kupac u prodavnici, ali o tome ne mora da vodi računa kada ide u diskoteku.

Novi koronavirus potvrđen je juče kod još 20 osoba, broj aktivnih slučajeva kovida je 175, a na bolničkom liječenju su 32 pacijenata, među kojima je četvoro koji su ili životno ugroženi ili u teškom stanju.

Zaštitne maske nisu obavezne ni tokom slavlja i veselja, kao što su svadbe, ali i maturske i polumaturske večeri koje su u posljednjih mjesec održavane u gotovo svim opštinama.

Iz IJZ “Vijestima” su prošle sedmice odgovorili da je organizacija maturskih proslava omogućena pod posebnim uslovima koji se odnose na ugostiteljstvo i druge uslužne djelatnosti koje podrazumijevaju da zaposleno osoblje nosi maske, ali i niz drugih preventivnih mjera.

"Kada se radi o samom načinu organizovanja proslava, ono što više zabrinjava je ponašanje prije i nakon proslava koje se u ovom trenutku ne može opravdati, koje predstavlja povećanje rizika, a koje može rezultirati predlaganjem određenih striktnijih mjera, a sve u cilju očuvanja zdravlja”, kazali su iz te institucije.

Iz Uprave policije “Vijestima” nije odgovoreno da li su informisani o kršenju mjera NKT-a prilikom organizovanja maturskih i polumaturskih večeri, kao i u diskotekama, i šta je preduzeto, kao ni koliko su osoba tokom juna procesuirali zbog kršenja mjera NKT.

Među preporukama IJZ za prevenciju infekcije kovid-19 tokom održavanja svadbenih veselja i slavlja, koje su stupile na snagu 29. maja, jesu pojačana lična higijena, izbjegavanje dodirivanja usta, nosa i lica prljavim rukama, ali i da se za sve vrijeme boravka u svim prostorima preporučuje održavanja fizičke distance od dva metra između osoba.

“Pravilo fizičke udaljenosti ne mora se primjenjivati između članova istog domaćinstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu”.

U preporukama se navodi i da je maksimalan broj prisutnih u zatvorenom 200 gostiju, ali i da se vodi evidencija prisutnih i osoblja radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze novim koronavirusom.

Maske se, međutim, moraju nositi kada se pred matičarem sklapa brak u zatvorenom prostoru. Preporučuje se održavanje međusobne udaljenosti između učesnika svadbenog veselja i službenika...