Bunili se prodavci iz Gintaša: Kontrolišu tezge bez naloga i rastjeruju nam kupce

Prodavci navode da Komunalna policija postupa sa njima kao sa kriminalcima, pred ionako malobrojnim kupcima, koje time rastjeruje
215 pregleda 11 komentar(a)
pijaca Gintaš, Foto: Čitalac "Vijesti"
pijaca Gintaš, Foto: Čitalac "Vijesti"
Ažurirano: 06.02.2018. 16:11h

Pijačni prodavci na zelenoj pijaci u podgoričkom TC „Mall of Montenegro“ pobunili su se juče ujutro zbog intervencije Komunalne policije, bez naloga.

Prodavac Jovan Milivojević kazao je „Vijestima“ da su komunalni policjci juče, oko 9 časova, kontrolisali njegovu tezgu. Navodi da je nekoliko pripadnika Komunalne policije, bez naloga, zahtijevalo od njega da preda dokumenta i postupi po njihovim uputstvima, kako bi provjerili da li prodaje cigarete.

„Ja sam ih pitao zbog čega su baš mene izabrali, jer nisu krenuli redom da kontrolišu“, rekao je Milivojević.

Tvrdi da su policajci bili drski, zbog čega je njegova prva, impulsivna reakcija bila da im kaže da neće dati lična dokumenta. Nakon toga su mu zaprijetili da će mu izdati kaznu od 250 eura. On ne zna hoće li dobiti kaznu, jer nije dobio nikakav dokument na potpis, te dodaje da nije sačinjen nikakav zapisnik.

Milivojević je policajcima dao dokumenta i dozvolio da kontrolišu njegove tezge, a tada su se i okupili ostali pijačni prodavci.

„Svi su prodavci došli i protestovali“, naveo je Milivojević, nakon čega su Komunalni policajci, kada nisu našli cigarete ispod tezge, napustili prostor zelene pijace.

Pijačni prodavci su revoltirani postupanjem Komunalne policije i ističu da se ovakve kontrole dešavaju svakog dana, te da ispaštaju prodavci koji se ne bave nedozvoljenom prodajom cigareta.

Navode da Komunalna policija postupa sa njima kao sa kriminalcima, pred ionako malobrojnim kupcima, koje time rastjeruje. Naglašavaju da neće dozvoliti da se ubuduće vrše pretresi njihovih tezgi bez naloga.

Iz Komunalne policije je saopšteno da, u skladu sa propisanim ovlašćenjima vrše komunalni nadzor na obezbjeđivanju komunalnog reda, što čine i na pijaci u sklopu „Gintaša”, te da je juče izvršena jedna od takvih kontrola.

„Komunalni policajci Komunalne policije Glavnog grada-Podogrice, svakodnevno, u sklopu redovnih radnih aktivnosti vrše kontrolu na obezbjeđivanju komunalnog reda, između ostalog i kontrolu nad primjenom odredbi Odluke o pijacama, i u dijelu vršenja trgovinskih usluga na pijacama, kontrolu prometa robe koja je dozvoljena na zelenoj mještovitoj pijaci saglasno odredbama člana 7 i 8 Odluke o pijacama“, saopšteno je iz Komunalne policije.

Napominju da je nadležnost za vršenje pomenutih komunalnih nadzora propisana članom 29 stav 3 Odluke o pijacama, a da je postupak sprovođenja komunalnog nadzora propisan odredbama Zakona o komunalnoj policiji, kao i zakonima i podzakonskim aktima, koji se odnose na rad Komunalne policije.

Iz Komunalne policije nisu konkretno odgovorili na pitanja da li su u konkretnom slučaju postupali bez naloga, da li je on neophodan, kao ni da li je sačinjen zapisnik o pomenutoj kontroli. Takođe, nisu komentarisali žalbe prodavaca da su se policajci ponašali bahato i drsko.

Iz Komunalne polcije dodaju da su u proteklih mjesec dana izvršili 22 komunalna nadzora na ovoj zelenoj pijaci, „o čemu su sačinjena sva potrebna pismena u skladu sa zakonom“.

Bonus video: