Šehović: Više od 400.000 eura za jačanje kapaciteta nastavnika

Ministar prosvjete je rekao da će projekat trajati dvije godine

2212 pregleda 4 komentar(a)
Sa potpisivanja sporazuma, Foto: Ministarstvo prosvjete
Sa potpisivanja sporazuma, Foto: Ministarstvo prosvjete

Ministar prosvjete Damir Šehović i direktorica Britanskog savjeta Vanja Madžgalj potpisali su danas, sporazum o početku projekta "Nastavnik za 21. vijek", vrijedan više od 400 hiljada eura.

Iz Ministarstva prosvjete saopšteno je da će kroz projekat 4.556 nastavnika osnovnih škola biti obučeno za vještine kritičkog mišljenja, rješavanja problema i kodiranja. Oni su kazali da je Sporazum potpisan u prisustvu ambasadorke Velike Britanije Alison Kemp.

„Ovim sporazumom proširuje se saradnja na postojećem projektu „Škole za 21. vijek“, koji finansira britanska vlada, a koji se sa Britanskim savjetom realizuje već tri godine“, navodi se u saopštenju.

Šehović je rekao da je Vlada za taj projekat izdvojila oko 250 hiljada eura, dok je ostatak sredstava obezbijedio Britanski savjet.

On je naveo da će projekat trajati dvije godine, te da je ideja da kroz obuke nastavnici ovladaju vještinama koje su potrebne za nastavu 21. vijeka, i stečeno znanje prenesu na učenike uzrasta od šest do 15 godina.

„Vjerujem da će ove obuke biti interesantne našim prosvjetnim radnicima koji su i u ovim, posebnim uslovima, pokazali da su spremni za digitalizaciju u obrazovanju“, rekao je Šehović.

Kako je kazao, tim sporazumom produžena je i saradnja na projektu „Škole za 21. vijek“, koji je već dao sjajne rezultate.

„Ovaj projekat omogućio je našoj djeci da osnuju mikrobit klubove i po prvi put koriste mikrobit uređaje. Vjerujem da je to bio odličan korak, budući da je mikrobit zainteresovao veliki broj učenika koji su ostvarili zavidne rezultate u njegovoj primjeni“, rekao je Šehović.

On je dodao da će do kraja naredne godine sve škole u Crnoj Gori imati određeni broj mikrobit uređaja, te da će ih ukupno u našim školama biti oko četiri hiljade.

Navodi se da će, kroz novi projekat, svi klubovi za kodiranje osnovnih škola biti opremljeni osnovnim dodacima mikrobita u cilju kvalitetnijeg i kompleksnijeg programiranja kao vannastavne aktivnosti.

„Na ovaj način pokazujemo odgovoran odnos prema izazovima koji su pred nama, jer oba projekta imaju za cilj da mladu populaciju pripreme za vrijeme koje dolazi, a koje će biti drugačije u odnosu na ovo kojem danas svjedočimo“, poručio je Šehović.

On je naveo da to nije jedini projekat kada je riječ o digitalizaciji u obrazovanju, i podsjetio da je nedavno sa kompanijom M:tel potpisan sporazum vrijedan oko 250 hiljada eura, kojim je predviđena izrada digitalnih udžbenika za prvi razred osnovne škole iz gotovo svih predmeta, kao dopuna udžbenicima.

„Plan je da budu u funkciji naredne školske godine, a naziv projekta je “Digitalna učionica”, rekao je Šehović.

Kemp je kazala da projekat „Škole za 21. vijek“ ima za cilj da mlade ljude uči vještinama koje će im biti potrebne kako bi bili aktivni članovi našeg budućeg digitalnog društva.

Ona je zahvalila Vladi Crne Gore što je prepoznala značaj tog projekta i podržala njegov nastavak.

Madžgalj je rekla da današnje potpisivanje Sporazuma predstavlja novo poglavlje u uspješnoj saradnji Ministarstva prosvjete i Britanskog savjeta.

„Danas, kada se svijet suočava sa zdravstvenom, društvenom i finansijskom krizom, naše partnerske institucije odlučile su da izdvoje značajnu sumu novca kako bismo na sistemski način pristupili modernizaciji nastave i nastavnicima omogućili da steknu ključne vještine koje su za neophodne za modernu nastavu 21. vijeka“, kazala je Madžgalj.

Ona je navela da sporazum zapravo predstavlja širenje projekta „Škole za 21. vijek“.

„Zato što su Vlada i Ministarstvo prosvjete uvidjeli da je investicija u razvoj digitalnih vještina i inovacija ulaganje u budućnost i razvoj crnogorskog društva i ekonomije“, rekla je Madžgalj.

Ona je kazala da se taj projekat bavi upravo vještinama neophodnim za 21. vijek, te da je uloga obrazovnog sistema da iznjedri nove generacije radne snage koje će odgovoriti izazovu nove digitalne ekonomije.

Pripremne aktivnosti za projekat "Nastavnik za 21. vijek" počinju narednih dana, a obukama nastavnika prethodiće razvijanje baze lokalnih trenera koji će nastavnicima pružiti kvalitetnu obuku.

Bonus video: