Hrvatski ministar potvrdio otvaranje granica za Crnu Goru

Hrvatska je dodala BiH na spisak zemalja za koje su otvorene granice jer je, kako je kazao Božinović, uvoz virusa iz te zemlje manji nego iz Srbije, a odluka je u interesu hrvatske ekonomije

11233 pregleda 157 reakcija 4 komentar(a)
Božinović, Foto: Betaphoto
Božinović, Foto: Betaphoto

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović danas je potvrdio da će ta država otvoriti granice za državljane Crne Gore.

Savjet EU je danas usvojio preporuke o postepenom otvaranju granica EU za državljane 14 zemalja od 1. jula, među kojima su Crna Gora i Srbija.

Hrvatska će, kako je kazao Božinović, tom spisku dodati i Bosnu i Hercegovinu, jer je uvoz virusa iz te zemlje manji nego iz Srbije, a odluka je u interesu hrvatske ekonomije, prenosi HRT.

Božinović je ocijenio da se ne radi o političkoj odluci vezanoj za održavanje izbora.

"Bilo je oko 25 slučajeva unosa virusa iz Srbije, a samo osam iz BiH, rekao je Božinović i ocijenio da stožeri u BiH, uključujući i epidemiološku struku, preduzimaju sve potrebne mjere.

"Ono što je bitno je da u Hrvatskoj imamo žarišta koja su pod kontrolom. Nije neočekivano da u nekim krajevima brojevi novozaraženih u Hrvatskoj rastu, kao što uostalom rastu i u drugim državama Evrope. Budući da je riječ o blažim kliničkim slikama, zdravstveni sistemi nisu preopterećeni, mislim da je tek jedan respirator u funkciji, rekao je hrvatski ministar. Ponovio je kako se u ovom razdoblju odlučuju za ekonomske aktivnosti, ponajprije u turizmu. Zapazio je i da se ljudi sve više pridržavaju propisanih mjera, te da je "ovo pripremno razdoblje za jesen, kada je i inače više respiratornih problema".

Komentarisao je i noćne klubove kao izvorište zaraze u Hrvatskoj, napomenuvši da će nakon prvobitnih upozorenja inspektori preduzimati sankcije.

Bonus video: