planirano da bude završen za godinu dana

Položen kamen temeljac za gradnju vrtića u Bloku VI

Vrtić, koji je kapaciteta za 215 djece i površine oko 1.600 metara kvadratnih, se gradi kroz projekat sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB), na zemljištu koje je ustupio Glavni grad

10191 pregleda 211 reakcija 11 komentar(a)
Položen kamen temeljac, Foto: Ministarstvo prosvjete
Položen kamen temeljac, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 01.07.2020. 12:24h

Ministar prosvjete Damir Šehović i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, uz prisustvo potpredsjednika Vlade Milutina Simovića i direktora Uprave javnih radova Rešada Nuhodžića, položili su danas kamen temeljac za izgradnju vrtića u Bloku VI u Podgorici vrijednog više od dva miliona eura, kapaciteta za 215 djece, koji će, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, biti završen za godinu dana.

Vrtić, koji je površine oko 1.600 metara kvadratnih, se gradi kroz projekat sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB), na zemljištu koje je ustupio Glavni grad.

Potpredsjednik Simović i ministar Šehović su naglasili da je obrazovanje jedan od prioriteta Vlade Crne Gore, što se, kako su kazali, potvrđuje svakog dana i na svakom novom projektu, te da se u Glavnom gradu planiraju ili realizuju obrazovni projekti vrijedni 20 miliona eura.

„Vrtićem u Bloku VI zaokružujemo izgradnju vrtića na teritoriji Glavnog grada kroz prvi projekat sa CEB-om, u okviru kojeg su već izgrađena tri vrtića: u Zagoriču, Starom aerodromu i sada samostalnoj opštini Tuzi. Dodatno, već naredne godine možemo očekivati konkretne korake na novom projektu sa CEB-om, kroz koji će se samo u Podgorici graditi još četiri vrtića i to: u City kvartu, još jedan na Starom aerodromu, Zlatici i Tuškom putu. To znači da ćemo samo na teritoriji Glavnog grada iz saradnje sa CEB-om imati sedam novih vrtića. Kada tome dodamo i novi, nedavno ugovoreni, projekat sa Evropskom investicionom bankom za totalnu rekonstrukciju dva vrtića u Podgorici, te druge planirane projekte, možemo slobodno reći da smo u prethodne četiri godine napravili ogroman korak kada je riječ o povećanju kapaciteta predškolskih ustanova u Glavnom gradu“, rekao je Šehović.

On je najavio da će narednih dana otpočeti gradnja vrtića u Herceg Novom i u Pljevljima.

Novi vrtić u Bloku VI sadržaće radne sobe, višenamjenski prostor, trijažu, prostor za preventivnu zdravstvenu zaštitu, kancelarije, čajnu kuhinju, perionicu, tehničke i ostale prateće prostorije.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković saopštio je da je ukupna vrijednost investicije dva miliona eura, a da će u budućem vrtiću i jaslicama mjesta biti za preko 200 mališana, saopšteno je iz PG Biroa.

Vuković
Vukovićfoto: PG Biro

"Podgorica je, kao što znate, grad koji se ubrzano razvija i širi i samim tim potreba za objektima ovakve vrste se povećava. Zadovoljstvo mi je kao gradonačelniku što smo u poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući podršci Vlade Crne Gore, uspjeli da dobijemo jedan broj objekata ovog tipa u različitim djelovima grada. Pogotovo sam ponosan na to što smo i mi kao gradska uprava dali značajan doprinos, u konkretnom slučaju ustupajući parcelu na kojoj se trenutno nalazimo, vrijednu 660.000 eura. Isti slučaj je bio i sa parcelom na Starom aerodromu, vrijednom preko million eura, na kojoj je izgrađen vrtić "Dragan Radulović". U saradnji sa Vladom smo ustupili i objekat u Staroj varoši, gdje smo, takođe, dobili ustanovu ovog tipa koja je nedostajala u tom dijelu grada. Možemo da konstatujemo da je stanje u ovoj oblasti značajno bolje nego što je to bio slučaj unazad nekoliko godina. Tu se, naravno, priča ne završava. Čekaju nas Tološi, Zlatica, City kvart … Dakle, još puno posla je pred nama, ali nemam nikakvu dilemu da ćemo uz podršku Vlade Crne Gore na pravi način odgovoriti tom izazovu", rekao je Vuković.

Iz PG Biroa su dodali da se vrtić gradi na parceli od 3.185 kvadrata, kao i da će sami objekat imati bruto površinu 1.568 metara kvadratnih i posjedovaće suteren, prizemlje i jedan sprat.

"Građevinski koncept objekta zasniva se na kružnom bedemu, koji stavlja bezbjednost djece u prvi plan i jasno razgraničava pripadajući prostor objekta od okoline. Južna fasada će biti kompletno oslobođena zidova, što će pružiti maksimalnu osunčanost dječijih soba tokom cijelog dana, kao i odličnu vizuelnu povezanost unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. U objektu su planirane: radne sobe za djecu uzrasta jaslica i uzrasta vrtića, višenamjenski prostor (otvoreni hol), prostor za trijažu i preventivnu zdrastvenu zaštitu djeteta, kancelarije i zbornica, čajna kuhinja, perionica, tehničke i ostale prateće prostorije. Cjelokupan program boravka predškolske djece, sa zajedničkim prostorom i neophodnim medicinskim sadržajima je organizovan u prizemlju, a sprat je namijenjen prostoru jaslica", rekli su iz PG Biroa.

U saopštenju se navodi da se izgradnja vrtića finansira iz kredita CEB-a (Banka za razvoj savjeta Evrope), dok je obaveza države plaćanje PDV-a.

"Ministarstvo održivog razvoja i turizma sprovelo je konkurs za izbor najboljeg Idejnog arhitektonskog rješenja na kojem je izabran je rad “Inter projecta” iz Podgorice, dok je Uprava javnih radova za izvođača projekta na tenderu odabrala kompaniju “Eurozox” iz Danilovgrada. Rok završetka radova je 12 mjeseci", rekli su iz PG Biroa.

U saopštenju se navodi i da je Vuković posebno izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Upravom javnih radova kada je riječ o izgradnji objekata od javnog značaja na prostoru Podgorice.

"U saradnji sa tom institucijom, podsjetio je on, juče su otpočele i formalne procedure za realizaciju dva kapitalna saobraćajna projekta na Starom aerodromu – izgradnju Bulevara Veljka Vlahovića i rekonstrukciju Zmaj Jovine ulice", zaključuje se u saopštenju PG Biroa.

Preporučujemo za Vas