danas nagrađeni i najbolji službenici

Pribilović: Javna uprava je pravi servis građana,to pokazala tokom pandemije koronavirusa

„Možda više nego što smo sami znali da možemo. To su nam pokazale i dokazale naše kolege. Na prvoj liniji fronta našli su se naši zdravstveni radnici, policajci, vojnici, prosvjetni radnici, državni u loklani službenici, komunalni rasnici i mnogi drugi koji rade na odgovronim u zahtjevnim poslovima u javnoj upravi“, navela je Pribilović

3194 pregleda 6 komentar(a)
Rajko Minić, Foto: Gov.me
Rajko Minić, Foto: Gov.me

Javna uprava je pravi servis građana, što je posebno pokazala tokom pandemije koronavirusa, ocijenila je resorna ministarka Suzana Pribilović.

Ona je, povodom obilježavanja Međunarodnog dana javne uprave, kazala da će novi slogan procesa reforme javne uprave biti “Uprava- servis građana“.

Pribilović je rekla da u vremenu pandemije koronavirusa u javnoj upravi nijesu tražili izgovore, već su pokazali snagu, energiju i posvećenost.

„Možda više nego što smo sami znali da možemo. To su nam pokazale i dokazale naše kolege. Na prvoj liniji fronta našli su se naši zdravstveni radnici, policajci, vojnici, prosvjetni radnici, državni u loklani službenici, komunalni rasnici i mnogi drugi koji rade na odgovronim u zahtjevnim poslovima u javnoj upravi“, navela je Pribilović.

Ona je poručila da je ponosna što je javna uprava i u situaciji koronavirusa pokazala fleksibilnost i prilagodila se elektronskom načinu interne komunikacije.

„Svaki zaposleni u javnoj upravi dao je doprinos i pokazao da je javna uprava pravi sesrvis građana. Posebno sam zadovoljna što su naše kolege iz Direktorata za elektronsku upravu i informatičku bezbjednost omogućile da se u ovom vanrednim okolnostima stvore uslovi za elektronsko poslovanje i rad od kuće“ rekla je Pribilović.

Ona se zahvalila i zaposlenima u privatnom sektoru, koji su zajedno sa zaposleima u javnoj upravi, radili na novim digitalnim platformama i pomogli digitalizaciju pojedninih javnih usluga.

„Danas Međunarodni dan uprave obilježavamo na korak bliže ostvarenju postavljenog cilja da naša javna uprava bude servisno orijentisana prema građanima, da njen rad karakterišu ekonomičnost, efikasnost i povjerenje građana, ali i da u njoj rade profesionalni službenici“, navela je ona.

Pribilović je kazala da su prethodne četiri godine predano sprovodili ciljeve reforme javne uprave i da je napredak u toj oblasti prepoznat i u izvještaju Evropske komisije.

„Važnije je da naše rezultate prepoznaju građani i da konstantno raste zadovoljstbo pruženim uslugama“, smatra je Pribilović.

Kako je navela, donijeti su i zakoni u oblasti organizacije državne uprave, službenog sistema, lokalne samouprave.

„Takođe, reorganizovali smo javnu upravu i smanjili broj organa, započeli jedan od najsloženijih procesa – optimizaciju javne uprave, po prvi put uvezli kadrovsko i budžetsko planiranje i prvi put uveli elektronsko testiranje kandidata prilikom zapošljavanja”, podsjetila je Pribilović.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova rekla je da je koronavirus potvrdio da su državni službenici neizostavan dio svakodnevice.

“Svi smo razumijeli da ne moramo da putujemo da bi smo prisustvovali svakom sastanku ukoliko se to može učiniti elektronski, da ne moramo odštampati svaki dokument, ne moramo odštampati svaki document kad postoji elektronski potpis, da ne moramo ići do šaltera jer umjesto toga možemo koristiti elektronske usluge”, kazala je Gasparikova.

Ona je navela da istraživanje koje su sproveli prije epidemije pokazuje da sedam od deset građana u Crnoj Gori nikada nijesu koristili digitalne uslige Vlade i da je velika većina više voljela da koristi šalterske usluge iako su elektronske bile jeftinije”, kazala je Gašparikova.

Kako je rekla, vjeruje da se to promjenilo u međuvremenu i da postoji mnogo primjera koji govore u prilog digitalnoj transformaciji.

“Kada smo započeli sa elektronskim upisom u škole i vrtiće vidjeli smo kako jedan zahtjevan proces za koji su bili potrebni mjeseci sada se završava za nepune dvije sedmice. On je svima bio od korosti i doprinijeo svačijom bezbjednosti”, kazala je Gašparikova.

Ona je navel da elektornska usluga nije nastala “preko noći” i da je ona plod napora koji se ulaže već duže vrijeme, a koji ranije nijesu bili vidljivi.

Nagrađeni najbolji službenici u ministarstvima

Nagrade najboljim službenicima za 2019. godinu u ministarstvima i Ministarstvu javne uprave za punu posvećnost i požrtvovanost u posebnim okolnostima, najveći doprinos transparenosti javne uprave, digitalizaciji i razvoju eUprave, za najinovativniji projekat iz oblasti pružanja usluga  dodijeljene su Rajku Miniću, službeniku Uprave policije, dr Ljubici Radunović, članici Kriznog štaba u Kliničkom centru Crne Gore, Marini Matijević, iz Ministarstva prosvjete, za najinovativniji projekat iz oblasti pružanja usluga, Stoji Roćenović Iz Ministarstva finansija, za najveći doprinos transparentnosti javne uprave, Antonu Gojčaju iz Ministarstva odbrane, za najveći doprinos digitalizaciji i razvoju eUprave, Mirjani Mira Begović, Kseniji Mirković i Ani Gojković iz Ministarstva javne uprave, za najveći doprinos reformi javne uprave u 2019. godini.

Preporučujemo za Vas