izostavili četiri države sa spiska

Njemačka otvorila granice za Crnu Goru, ne i za Srbiju

Savjet EU je juče usvojio preporuke o postepenom otvaranju granica EUza državljane 14 zemalja od 1. jula, među kojima su i Crna Gora i Srbija, ali Njemačka nije prihvatila kompletnu listu

31104 pregleda 577 reakcija 47 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemačka je danas saopštila da ublažava ograničenja za dolazak putnika iz 11 zemalja koje nisu članice EU među kojima je i Crna Gora, ali ne i Srbija, prenijela je agencija AP.

Savjet EU je juče usvojio preporuke o postepenom otvaranju granica EUza državljane 14 zemalja od 1. jula, među kojima su i Srbija i Crna Gora, ali Njemačka nije prihvatila kompletnu listu.

Osim Srbije izostavljene su Alžir, Maroko i Ruanda.

Preporuke koje je juče usvojo Savjet EU nisu pravno obvezujuće jer nadležnost nad upravljanjem granica isključivo pripada državama članicama.

"Do donošenja konačne odluke Vlade Savezne Republike Njemačke ograničenja putovanja za srpske državljane će važiti i nakon 30. juna", objavljeno je na sajtu ambasade Njemačke u Srbiji.

U obavještenju se navodi i da će srpskim državljanima sa boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom Savezne Republike Njemačke ulazak u Njemačku biti dozvoljen po pravilu isključivo ukoliko je putovanje u svrhu povratka na mjesto stalnog boravka, piše na sajtu.

I Austrija je danas objavila upozorenje za putovanja u zemlje Zapadnog Balkana koje nisu dio EU zbog širenja virusa korona.

Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je na Tviteru da su upozorenjem obuhvaćene Albanija, BiH, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Hrvatska je juče najavila da na spisak zemalja prema kojima EU od 1. jula otvara granice i među kojima su Srbija i Crna Gora, dodaje i BiH. Preporuke koje je juče usvojio Savjet EU, kako je saopšteno, temelje se na procjenama epidemiološke situacije što će se činiti svake dvije nedjelje, a u slučaju naglog pogoršanja situacije u nekoj zemlji može se primijeniti postupak "brzog odlučivanja".

Glavni kriterijum je da broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana bude "blizu ili ispod prosjeka EU" na dan 15. juna kada je prosječan broj novozaraženih u EU na 100.000 stanovnika bio 16.

Takođe se traži stabilan ili opadajući trend novozaraženih.

Treći kriterijum odnosi se na ukupan odgovor svake zemlje na epidemiju, uključujući testiranje, praćenje kontakata i izvještavanje kao i pouzdanost i dostupnost podataka u trećim zemljama, a u obzir će se uzimati i informacije koje dostave delegacije EU iz tih zemalja.

Na spisku koji je usaglasio Savjet EU nalaze se Srbija i Crna Gora, kao i Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Kriterijume, kako je navedeno, zadovoljava i Kina, ali iz te će se zemlje moći ulaziti u EU ako Peking ukine zabranu za ulazak građana EU.

Preporučujemo za Vas