Slavni stari jedrnjak se napokon vratio u matičnu luku

"Jadran" došao u Tivat sa novim komandantom

Brod je tokom višemjesečnog boravka u Baru praktično bio sakriven od šire javnosti, „čameći“ na građanima nedostupnom dijelu gata V putničkog terminala luke pod Volujicom gdje je smanjena posada „Jadrana“ na brodu obavljala manje remontne i poslove njegovog održavanja

11363 pregleda 63 reakcija 22 komentar(a)
Jadran, Foto: Siniša Luković
Jadran, Foto: Siniša Luković

Nakon višemjesečnog odsustvovanja iz svoje redovne baze, školski brod Mornarice VCG, jedrenjak „Jadran“ uplovio je juče u luku Tivat i pristao na svoj stalni vez na gradskoj rivi Pine.

Tivćani su sa oduševljenjem dočekali reprezentativni stari jedrenjak koji još od svoje izgradnje daleke 1933. godine, ima specifičnu i dugotrajnu vezu sa tim gradom jer je Tivat „Jadranu“ bio prva domaća luka u koju je tada novi brod stigao iz Njemačke gdje je izgrašen. Tivat je zvanično i grad-pobratim ovog jedrenjaka koji je bez konkurencije, najvrijedniji brod Mornarice VCG, pa je Tivćanima stoga bilo još i teže što je jedrenjak prije više od pola godine, po naređenju Ministarstva odbrane, preseljen iz Tivta za Bar.

Brod je tokom višemjesečnog boravka u Baru praktično bio sakriven od šire javnosti, „čameći“ na građanima nedostupnom dijelu gata V putničkog terminala luke pod Volujicom gdje je smanjena posada „Jadrana“ na brodu obavljala manje remontne i poslove njegovog održavanja.

Brod za vrijeme tih mjeseci skoro da uopšte nije izlazio iuz barske luke i plovio, a ovo izbivanje iz Tivta je „Jadranu“ bilo najduži period u kojem taj jedrenjak nije bio u svojoj matičnoj luci, još od okončanja velikog remonta tog jedrenjaka 2013-2016. godine u Bijeloj. Za sada ipak nije izvjesno da će jedrenjak i ostati u Tivtu jer postoji mogućnost da se za nekoliko dana, „Jadran“ ponovno uputi u Bar. „Jadran“ se inače, u Tivat vratio sa novim komandantnom na njegovom mostu – poručnikom bojnog broda Ivanom Lakovićem.

Odlukom Ministarstva odbrane, Laković je prije izvjesnog vremena, preuzeo dužnost komadanta najreprezentativnijeg i najvrijednijeg broda MVCG, od kapetana regate Gorana Pajovića, a koji je u avgustu prošle godine po treći put, bio postavljen za komadanta tog broda. Pajović je proteklih mjeseci, nakon unapređenja u viši čin, preuzeo dužnost zamjenika komandanta Mornarice VCG, a za komadanta „Jadrana“ postavljen je njegov dotadašni zamjenik, poručnik bojnog broda Laković. Upućeni u dešavanja u Mornarici tvrde da je jedan od razloga za to što je „Jadran“ više od pola godine umjesto u Tivtu, proveo u Baru i činjenica da je to više odgovaralo novom komadantu tog broda Lakoviću, koji inače živi u Podgorici i svakodnevno je na posao putovao do Bara, što mu je kraće i jednostavnije nego da dolazi u Tivat. Inače, iako Ministarstvo odbrane o tome nije zvanično obavještavalo javnost, i sama Mornarica VCG je nedavno dobila novog komadanta – kapetana bojnog broda Gorana Đurkovića.

Ovaj oficir do sada je radio u Ministarstvu odbrane i Generalštabu i prema tvrdnjama upućenih, nema veće iskustvo u komandovanju ratnim brodovima ili mornaričkim plovnim sastavima. Đurković svojevremeno samo bio komadant reprezentativne državne jahte „Jadranka“, ali je proteklih godina ubrzano napredovao kroz činove, učestvovao u međunarodnim vojnim misijama i obavljao više dužnosti u Ministarstvu odbrane i Generalštabu.

On je na mjestu prvog čovjeka crnogorske Mornarice zamijenio kapetana bojnog broda Veska Tomanovića koji je krajem marta podnio ostavlu nakon što ga je policija privela u Baru jer nije poštovao propise o samoizolaciji tokom epidemije koronavirusa. Tomanović je kako saznajemo, nakon toga raspoređen na novu dužnost u kabinetu ministra odbrane Predraga Boškoviča (DPS).

Preporučujemo za Vas