Eraković: Ne želimo u Crnoj Gori da imamo slike kakve nam dolaze iz nekih drugih država

Pratite uživo na portalu i televiziji "Vijesti"

64726 pregleda 448 reakcija 108 komentar(a)
Eraković, Foto: Printscreen
Eraković, Foto: Printscreen

"Mjere koje su Institut za javno zdravlje i Nacionalno koordinisano tijelo za zarazne bolesti donijeli, donešene su na vrijeme i u pravom trenutku, i razmatrajući posebno problematiku nekih zemalja koje nas okružuju, moramo prije svega najviše voditi računa o svom zdravlju. Dani koji slijede presudini su za dalji tok epidemije, i ne želimo u Crnoj Gori da imamo slike kakve dolaze nam iz nekih drugih država. zbog toga moramo da čuvamo sebe, d a bi zaštitili sebe i one do sebe", kazao je direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevrto Eraković.

On je saopštio da trenutno u Crnoj Gori se nalazi 39 osoba na bolničkom liječenju, od toga 14 u Kliničkom centru Crne Gore, od kojih su dva pacijenta koja su životno ugrožena, sedam se liječi u Baru i oni su svi stabilno, a u Beranama 18 pacijenata, od toga je dvoje ugroženih.

"Upoređujući podatke na današnji dan, sa istim u proteklom talasu epidemije, vidimo da imamo mnogo više zaraženih, i da je prenos virusa mnogo brži. Kao i čitav svijet, i Crna Gora mora da nauči da živi sa virusom", kazao je Eraković.

Direktor KCCG je rekoa da je zdrastveni sistem spreman.

"Spremni smo kao što smo i prije bili spremni, još smo spremniji i ne dolazi u pitanje uopšte da li ćemo imati adekvatan odgovor na novu situaciju, zahvaljujući toj sigurnosti kod nas i kod građana dolazi do određene slabosti i manjka koncetracije u poštovanju mjera, i opet bi sve zamolio da svi to poštuju", kazao je Eraković.

"Borba protiv COVID 19 ne vodi se samo u bolnicama, nego presudno od strane svakog pojedinca danas u Crnoj Gori", zaključio je direktor KCCG.

Mugoša: Očekivali smo ovakvo širenje infekcije, spremni smo

Mugoša
Mugošafoto: Printscreen

Ovakvo širenje infekcije, veće nego u prvom krugu je bilo očekivano, i mi smo ga očekivali, saopšteno je direktor IJZ Boban Mugoša.

On je kazao da se zdrastveni sistem spremao za to, i da ga je spremno dočekao.

"U odnosu na prošli put kad su preduzimane jako restriktivne mjere, kad smo zatvorili zemlju, sada idemo sa drugačijim uslovima, i zato mjere koje su sada treba da poštujemo, više nego prošli put", kazao je Mugoša.

On je kazao da oni koji su u samoizolaciji, treba bezuslovno da je se pridržavaju.

Do infekcije je došlo jer pojedinici nisu poštovali pravila, dodao je direktor IJZ i kazao da zato sada mi moramo da poštujemo mjere i pravila.

Mugoša je ponovio da je Crna Gora otvorila granice za države EU.

“Zašto nijesmo i za najbliže okruženje, Srbiju, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu? Pita neko: Zašto ako može EU da se otvori za pojedine zemlje iz ovog regiona ne otvara Crna Gora?”, kazao je Mugoša.

On je objasnio da je mogućnost da državljani regiona putovanjima ugroze EU, mala, dok je mogućnost da ugroze Crnu Goru velika.

"Isto kao mi što smo otvorili granicu za Španiju zato što ne očekujemo da će iz Španije doći veliki broj turista i neće nas ugroziti”, kazao je Mugoša.

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su u poslednja 24 časa završile analizu 190 uzorka na novi koronavirus, među kojima je 28 rezultata bilo pozitivno. Radi se o pacijentima iz Gusinja (12), Podgorice (10), Bara (4), Cetinja i Bijelog Polja po 1, saopštio je Mugoša.

"Od 28 novootkrivenih, 18 su kontakti prethodno potvrđenih slučajeva dok se kod 10 oboljelih traga za izvorom infekcije a testirani su zbog postojanja simptoma", kazao je on.

Mugoša je rekao da je ukupan broj slučajeva od sredine juna 252, tri pacijenta su izgubila život.

Bonus video: