Deset budvanskih hotela i apartmana dobilo ekološke sertifikate

Stalna koordinatorka sistema UN i stalna predstavnica UNDP, ambasadorka Fiona Mekluni je kazala da je Crna Gora sasvojim prirodnim ljepotama savršena destinacija za privlačenje ekološki odgovornih turista
280 pregleda 4 komentar(a)
Budva ekološki sertifikat, Foto: Vuk Lajović
Budva ekološki sertifikat, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 06.02.2018. 12:46h

Budvanski hoteli “Grbalj”, “Kadmo”, “Atina”, “Kruna”, “Aleksandar”, “Monte Casa”, “Adria”, “Budva”, “Apartmani Blue Mediterranean” i “Alexandar Montenegro Luxury suites & spa” ušli su u proceduru dobijanja sertifikata održivog poslovanja “Ekološki znak Evropske unije” tokom 2018. To će znatno opredijeliti njihovo poslovanje u skladu sa smjernicama očuvanja životne sredine i racionalnog korišćenja resursa.

Ovo je omogućeno svečanim zaključivanjem Memoranduma o saradnji između Turističke organizacije opštine Budva, Kancelarije programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori i deset hotela i apartmanskih objekata.

Memorandumi su pripremljeni u skladu sa Protokolom o načinu saradnje Opštine Budva i UNDP Crna Gora u okviru projekta “Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori”, koji je potpisan 20. decembra 2017. godine, koji realizuju UNDP i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, a finansira Globalni fond za životnu sredinu (GEF).

Nakon potpisivanje memoranduma stalna koordinatorka sistema UN i stalna predstavnica UNDP, ambasadorka Fiona Mekluni je kazala da je Crna Gora sasvojim prirodnim ljepotama savršena destinacija za privlačenje ekološki odgovornih turista.

„Smještajni objekti koji posjeduju ekološki sertifikat su prednost koja može pomoći Crnoj Gori da postane prepoznata kao „zelena“ turistička destinacija i otvori nova tržišta. Opština Budva je ispred svih, jer je prepoznala značajan potencijal pružanjem finansijske podrške za sertifikaciju deset hotela. Na taj način se potvrđuje da odgovorne institucije u službi građana u svom radu stavljaju veći naglasak na održivost i osiguravaju „zeleni“ rast“, naglasila je Mekluni.

Prema njenim riječima, ekološka sertifikacija donosi višestruke koristi za sve.

„Sertifikovani hoteli imaju manje operativne troškove za vodu, energiju i goriva , bez ugrožavanja kvaliteta usluge. Ukupne uštede iznose 10 odsto već u prvoj godini posjedovanja sertifikata“, istakal je Mekluni.

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović očekuje da će do početka ljetnje turističke sezone u Budvi imati još 1.000 ležajeva sa ekološkim sertifikatima i na taj način povećati ukupan broj sertifikovanih ležajeva za 50 odsto.

„Za Budvu, kao turističku destinaciju, učestvovanje u ovom projektu je od neizmjernog značaja. Prema podacima Svjetske turističke organizacije, više od jedne trećine turista spremno je da plati i do 40 odsto veću cijenu ukoliko destinacija nudi turistički proizvod koji vodi računa o zaštiti okoline. Sa druge strane, turistička preduzeća koja žele da se uključe u „zeleni“ turizam susreću se sa problemima ograničenih finansijskih i tehničkih resursa“, kazao je Krapović.

Naglašava da je upravo je institucionalna podrška presudni faktor za uspjeh razvoja turizma koji vodi računa o zaštiti okoline.

„Nažalost, svjedoci smo da u prethodnim decenijama, ova institucionalna podrška je izostajala. Naš je cilj da ovaj negativni trend prekinemo i uspostavimo mehanizme za koordiniranje razvoja „zelenog turizma“, istako je Krapović.

Pomoćnik direktora TO Budve Vukoslav Rucović je naglasio da Turistička organizacija opštine Budva u cijelom projektu učestvuje kao partner i da je za prvih deset prijavljenih objekata obezbijedila finansijska sredstva, kojima se sertifikovani hoteli i apartmani oslobađaju obaveze plaćanja članarine za prvu godinu.

„Veliki broj turista, posebno iz Zapadne Evrope, ima i te kako izgrađenu svijest o značaju zaštite životne sredine i upravo pri biranju destinacije kao i smještaja za odmor, bira hotele i uopšte smještaj koji ima ekološki sertifikat“, zaključio je Rucović.

Bonus video: