UNICEF: Zaštita djece u digitalnom svijetu je obaveza svih

Direktor za podatke, istraživanja i politike u UNICEF-u, Lorens Čendi, kazao je da svakog dana na hiljade djece pristupa internetu prvi put, što ih izlaže mnoštvu opasnosti
2 komentar(a)
dijete, internet, Foto: Shutterstock
dijete, internet, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.02.2018. 12:37h

UNICEF je pozvao na intenzivniju saradnju cijelog društva kako bi djeca bila digitalno pismena i bezbjedna u onlajn svijetu.

"Dnevno, više od 175 hiljada novih korisnika interneta su djeca – po jedno novo dijete na svakih pola sekunde", saopšteno je iz UNICEF-a, povodom obilježavanja Dana bezbjednog interneta.

Oni su upozorili da se djeca na internetu suočavaju sa brojnim rizicima, kao što su pristupanje štetnom sadržaju, seksualna eksploatacija i zlostavljanje, sajber nasilje, i zloupotreba privatnih podataka.

Direktor za podatke, istraživanja i politike u UNICEF-u, Lorens Čendi, kazao je da svakog dana na hiljade djece pristupa internetu prvi put, što ih izlaže mnoštvu opasnosti.

„Iako su vlade i privatni sektor ostvarili određeni napredak u formulisanju politika i pristupa u pravcu eliminisanja najvećih rizika na internetu, mora se uložiti više napora kako bi se u potpunosti razumjeli i zaštitili dječji životi na internetu”, rekao je Čendi.

Iz UNICEF-a su naveli da je jedan od tri korisnika interneta dijete, i ukazali na njihov nedavno objavljeni izvještaj koji upozorava da se premalo toga radi u pravcu zaštite djece od opasnosti u digitalnom svijetu.

U izvještaju se navodi da je obaveza zaštite djece u digitalnom svijetu dužnost svih, uključujući i vlade, porodice, škole i druge institucije, i da privatni sektor ima značajnu i jedinstvenu odgovornost da oblikuje uticaj digitalne tehnologije na djecu.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Osama Kogali, rekao je da je intenet, kao i mnoge druge inovacije, donio i nove rizike po djecu.

Kogali je dodao da je u Crnoj Gori 38 odsto djece je imalo makar jedno neprijatno iskustvo na internetu tokom prošle godine, dok 27 odsto ne zna šta da radi kada ih neko uznemirava preko interneta.

Kako bi se djeca postavila u centar digitalnih politika, UNICEF je pozvao na razvijanje intenzivnije saradnje između vlada, civilnog društva, agencija Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih dječjih organizacija i privatnog sektora.

Oni su predložili uspostavljanje dublje saradnje između donosioca politika, organa za sprovođenje zakona i tehnološke industrije, zaštite privatnosti djeteta, osnaživanje djece na internetu obezbjeđivanjem jednakog pristupa internetu svoj djeci i jačanjem digitalne pismenosti, uključivanje privatnog sektora u digitalno opismenjavanje djece i dobijanje boljih podataka o pristupu, mogućnostima i rizicima po djecu na internetu.

Iz UNICEDF-a su podsjetili da je kroz kampanju Zaustavimo nasilje online u Crnoj Gori uspostavljeno široko društveno partnerstvo sa ciljem izgradnje inkluzivnog, digitalnog društva kroz podizanje svijesti i digitalne pismenosti djece, roditelja i nastavnika.

Istraživanje UNICEF-a u Crnoj Gori, kako su naveli, pokazalo je da je rizik da dijete doživi neprijatno iskustvo na internetu veći u porodicama u kojima roditelji manje usmjeravaju djecu kako da bezbjedno koriste internet.

Iz UNICEF-a su podsjetili da je razvijena obrazovna igrica NETPrijatelji koja vodi djecu kroz realne životne scenarije i uči ih da prepoznaju, spriječe, zaustave i prijave nasilje na internetu.

“Cilj je da djeca i mladi kroz igru i razgovor sa nastavnicima, roditeljima i vršnjacima nauče da odgovorno i pametno koriste internet i prepoznaju i prijave nasilje na internetu”, naveli su u saopštenju.

Bonus video: