bez samoizolacije

Ovo su uslovi za ulazak u Hrvatsku iz Crne Gore

Hrvatska je postupila u skladu s preporukama Evropske komisije o postepenom otvaranju granica EU za državljane 15 zemalja koje nijesu članice EU od 1. jula, među kojima je i Crna Gora

44626 pregleda 157 reakcija 8 komentar(a)
GP Debeli Brijeg (ilustracija), Foto: Vlada Crne Gore
GP Debeli Brijeg (ilustracija), Foto: Vlada Crne Gore

Hrvatska je od danas otvorila granice za građane Evropske unije, dok državljani petnaestak država, među kojima su Crna Gora, Srbija i BiH, mogu da uđu zbog poslovnih ili turističkih razloga, uz plaćenu rezervaciju smještaja i bez obavezne samoizolacije, objavljeno je u Zagrebu.

Prema najnovijoj odluci, u Hrvatsku bez ograničenja mogu da uđu građani EU/EEA i osobe s trajnim boravištem u EU/EEA. Za sve putnike i dalje vrijedi preporuka da ispune obrazac ENTERCROATIA i tako najave svoj dolazak radi bržeg prelaska granice i radi potencijalnog praćenja kontakata u slučaju zaraze. Svi ostali strani državljani mogu ući ako zadovoljavaju određene uslove, odnosno ako dolaze iz poslovnih ili turističkih razloga, uz plaćenu rezervaciju smještaja.

I dok za građane EU nema ograničenja, državljani trećih zemalja mogu da uđu u Hrvatsku ako imaju poslovni ili turistički razlog, putuju zbog školovanja, neodložnih ličnih ili medicinskih razloga. Takođe su od ograničenja izuzeti i zdravstveni radnici i istraživači, prevoznici i putnici u tranzitu. Nadležni i dalje apeluju na sve njih da prije putovanja provjere udovoljavaju li zahtjevima i to na mail Uprave za granice MUP uzg.covid@mup.hr.

Ako ispunjavaju navedene uslove, ove osobe se mogu prijaviti na aplikaciji entercroatia.mup.hr zbog lakšeg i bržeg ulaska u Hrvatsku, precizira se u odluci Štaba.

Treće države čijim građanima je omogućen ulaz u Hrvatsku su Alžir, Australija, Crna Gora, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis, BiH i Urugvaj. Moći će ulaziti i građani Kine, ali pod uslovom da Peking ukine ograničenja za ulazak državljana EU.

Hrvatska je postupila u skladu s preporukama Evropske komisije o postepenom otvaranju granica EU za državljane 15 zemalja koje nijesu članice EU od 1. jula, među kojima su Crna Gora i Srbija. Hrvatska je na popis zemalja koje nisu članice EU dodala i BiH.

Tako od danas važe ista pravila o ulasku u Hrvatsku iz tih država, kao prije 24. juna kada je bila uvedena mjera obavezne samoizolacije u trajanju od 14 dana za putnike koji dolaze iz Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije i Kosova.

Popis država revidiraće se svake dvije sedmice, u skladu s epidemiološkim kriterijumima.

Preporučujemo za Vas