granični režim

Švajcarska skinula Crnu Goru sa spiska "rizičnih zemalja", zatvorena vrata za Srbiju

Vlada Švajcarske, koja nije članica EU, ali je dio proširenog Šengena, saopštila je da će slijediti preporuku Savjeta EU, ali da će granični režim biti ublažen tek od 20. jula

21499 pregleda 244 reakcija 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Švajcarska Savezna vlada saopštila je danas da će slijediti preporuke Savjeta EU i od 20. jula otvoriti granice za državljane 13 zemalja. Crna Gora je skinuta sa spiska "rizičnih zemalja", ali ne i Srbija.

Predstavnici vlade saopštili su da će od ponedjeljka, 6. jula uvesti desetodnevni karantin za putnike koji iz određenih epidemiološki rizičnih zemalja stižu u Švajcarsku, a da Ministarstvo zdravlja vodi spisak koji se redovno ažurira i koji će sjutra biti objavljen.

Ministar zdravlja Alen Berse naveo je kao moguće zemlje na koje bi se odnosio karantin Srbiju i Švedsku, prenijeli su švajcarski mediji.

Švajcarska je sa spiska rizičnih zemalja skinula Alžir, Australiju, Crnu Goru, Gruziju, Japan, Kanadu, Maroko, Novi Zeland, Ruandu, Južnu Koreju, Tajland, Tunis i Urugvaj. Sa spiska su skinute i članice EU koje nisu dio Šengenske zone: Bugarska, Hrvatska, Irska, Rumunija i Kipar.

Savjet EU objavio je spisak od 15 zemalja, uključujući i Crnu Goru, s preporukom članicama da od 1. jula otvore granice za njihove državljane.

Vlada Švajcarske koja nije članica Unije, ali je dio proširenog Šengena, saopštila je da će slijediti preporuku Savjeta EU, ali da će granični režim biti ublažen tek od 20. jula, a samo uslovno važiće za Kinu, ako ona uvede recipročna pravila za Švajcarsku.

Osobe koje u Švajcarsku stignu iz zemalja za koje bude uveden karatnin, biće dužne da se po dolasku jave nadležnim kantonalnim vlastima. Vlada je avioprevoznicima i operatorima autobuskih linija naložila da ne prevoze bolesne putnike.

Preporučujemo za Vas