Četvoro životno ugroženo od koronavirusa

Kovid juče potvrđen kod još 28 osoba, u Rožajama i dalje najviše inficiranih. Građani čekaju na testove danima nakon isteka samoizolacije. U Beranama najviše hospitalizovanih

34162 pregleda 275 reakcija 7 komentar(a)
U Urgentni samo kad je hitno, Foto: Savo Prelević
U Urgentni samo kad je hitno, Foto: Savo Prelević

Među 39 hospitalizovanih pacijenata sa kovidom-19, četvoro je životno ugroženo, a novi koronavirus potvrđen je juče kod još 28 osoba.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšteno je da je 12 novih slučajeva iz Gusinja, 10 iz Podgorice, četiri iz Bara, dok je po jedan iz Bijelog Polja i Cetinja.

“Od 28 novootkrivenih, 18 su kontakti prethodno potvrđenih slučajeva, dok se kod 10 oboljelih traga za izvorom infekcije, a testirani su zbog postojanja simptoma”, saopšteno je.

Direktor Kliničkog centra (KC) i član Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za zarazne bolesti Jevto Eraković kazao je da se 14 pacijenata liječi u toj ustanovi i da je među njima dvoje životno ugroženih. Rekao je da je u beranskoj bolnici hospitalizovano 18 pacijenata, od kojih je dvoje ugroženih, dok je u Baru sedmoro na bolničkom liječenju i svi su stabilno.

U Crnoj Gori je trenutno 249 inficiranih, od kojih je 76 iz Rožaja, 61 iz Podgorice, 23 iz Berana, 16 iz Bijelog Polja, 14 iz Budve, 13 iz Gusinja, 11 iz Bara, sedam iz Cetinja, šest iz Pljevalja, po četiri iz Ulcinja i Nikšića, po troje iz Herceg Novog, Danilovgrada, Kotora, po dvoje iz Tuzi i Tivta i jedno iz Petnjice.

Epidemija nije proglašena uprkos broju inficiranih

Na pitanje zašto nisu predložili proglašenje epidemije, jer je odjavljena početkom juna, a sada imamo 250 oboljelih, desetine hospitalizovanih i uvodimo nove mjere, direktor IJZ Boban Mugoša je kazao da “sami epidemijski tok govori da se to ne mora posebno naglašavati”.

Epidemiju, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, proglašava Ministarstvo zdravlja na predlog IJZ.

“Sve ima svoj tok, nama je bilo potrebno 28 dana, dvije dužine inkubacije da proglasimo kraj epidemije zato što je tada moguće bilo konstatovati da nemamo lokalne transmisije.. Sada se ponovo dešava infekcija, nismo ugroženi kao što smo bili, mnogo smo spremniji i preduzimamo mjere... Ova bolest se širi epidemijski i mogućnost da se proglasi epidemija postoji, ali sami epidemijski tok govori da se to ne mora posebno naglašavati”, rekao je Mugoša.

On je kazao da se postavljalo pitanje zašto su granice otvorene za zemlje EU, a ne za zemlje regiona i objasnio da je mogućnost da državljani regiona putovanjima ugroze EU mala, dok je mogućnost za Crnu Goru velika.

“Isto kao mi što smo otvorili granicu za Španiju zato što ne očekujemo da će iz Španije doći veliki broj turista i neće nas ugroziti”, kazao je Mugoša.

Eraković je ocijenio da su mjere koje je donijelo NKT u skladu sa mjerama koje donose države EU i da su dani koji slijede presudni za dalji tok epidemije.

On smatra i da je zdravstveni sistem spreman za dolazak turista i da će svaki gost Crne Gore imati zdravstvenu zaštitu.

Mugoša je rekao da su ukinuli sve skupove koji nose veliki rizik, a da to ne bi radili da su ljudi poštovali preporuke.

“Dolazi do fizičkog kontakta igranje, plesanje, ljubljenje i sve što nosi takav epidemiološki rizik odlučili smo da zabranimo. Tamo gdje se poštuju mjere niko nikoga ne ugrožava. Ali svadbe, rođendani, diskoteke gdje dolazi na prelazak na novi vid ponašanja koji je epidemiološka bomba morali smo da preduzememo ove mjere”, rekao je.

Građani zatvoreni - bez rešenja čekaju nalaze testova

Pojedini građani tvrde da su dvadesetak dana zarobljeni u kućama i da uprkos tome što više nije na snazi rešenje inspekcije o samoizolaciji ne mogu nikuda, jer se rezultati testova čekaju i više od pet dana. Osoba koja je u samoizolaciji već 20 dana, a koja je insistirala na anonimnosti, kazala je da od subote čeka drugi negativni nalaz kako bi mogla da izađe iz samoizolacije. Istovremeno, nije dobila novo rješenje inspekcije kojim se produžava ta mjera.

Pojedini građani su u problemu jer ih poslodavci uslovljavaju da se po isteku rješenja uprkos tome što rezultat testa nije završen vrate na posao.

Iz IJZ je u ponedjeljak saopšteno da Crna Gora testira najviše u regionu i da će tako nastaviti, ali da ne zavisi sve od njih, već i od dobavljača i tržišta. Mugoša je tada kazao da se u pojedinim zemljama na rezultat čeka i po sedam dana. Agencija Mina juče je objavila da je najviše testiranih u odnosu na milion stanovnika u Srbiji, 58.703, zatim u Sloveniji (49.805), dok je Crna Gora na trećem mjestu sa 30.790 testiranih na milion stanovnika. Na četvrtom mjestu je Sjeverna Makedonija (29.676), slijedi BiH sa 26.542 i Hrvatska sa 19.720 testiranih na milion stanovnika.

Ne idite kod doktora bez prijeke potrebe

Na novi koronavirus u prethodna tri dana u Tivtu je testirano 176 osoba, saopšteno je juče iz opštinskog Tima za zaštitu i spasavanje (OTZS).

Iz OTZS su pozvali građane Tivta da bez prijeke potrebe ne dolaze u Dom zdravlja, već da se najprije jave ljekarima na brojeve telefona 032 671 774; 032 671 981 (opšta praksa); 032 673 256 (dječiji dispanzer); 069 383 360, Marina Kordić, sanitarni inženjer.

I direktor Urgentnog centra KC Nermin Abdić juče je pozvao građane da bez prijeke potrebe ne dolaze i time izbjegnu mogućnost infekcije. Rekao je da se u Urgentnom centru za 24 sata pregleda između 220 i 250 osoba. Ranije je poručeno građanima da izbjegavaju odlaske u sve domove zdravlja.

Građani zaustavljeni na Debelom brijegu

Više osoba juče se žalilo da su vraćeni sa graničnih prelaza put Hrvatske, uprkos tome što su granice ka EU otvorene. Oni su, preko Hrvatske, htjeli da putuju u Njemačku, a zaustavljeni su na graničnom prelazu Debeli brijeg. Iz NKT juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa ovim slučajem.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović prekjuče je potvrdio da će ta država otvoriti granice za državljane Crne Gore.

Beranska bolnica opterećena, na Intenzivnoj njezi četiri pacijenta

Direktor Opšte bolnice u Beranama Budimir Dabetić kazao je juče za TVCG da je ta ustanova ovih dana dosta opterećena. Rekao je da je hospitalizovano 18 pacijenata, od kojih najmlađi ima 30, a najstariji 84 godine.

Dabetić je kazao da je od ukupnog broja oboljelih njih četvoro iz Berana, osam iz Rožaja, dok su tri pacijenta iz Bijelog Polja...

“Na Intenzivnoj njezi su četiri pacijenta. Tri su vitalno ugrožena, ostali su kardio-cirkularno i respiratorno stabilni i na kontinuiranom su kiseoniku”, kazao je Dabetić u Jutarnjem programu TVCG. On je saopštio i da beranska bolnica na raspolaganju ima 12 respiratora.

Bonus video: