Vijesti na crnogorskom jeziku na albanskom javnom servisu

Matica crnogorska apeluje na RTCG i Upravu za dijasporu da prepoznaju značaj ovog događaja i da ga pomognu stručno i kadrovski

5437 pregleda 20 reakcija 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vijesti na crnogorskom jeziku biće emitovane na Drugom televizijskom programu albanskog Javnog servisa (RTSH 2), dva puta dnevno, od ponedjeljka do petka, saopšteno je iz Matice crnogorske.

Matica crnogorska je, tim povodom, uputila čestitke predsjedniku Zajednice Crnogoraca u Albaniji, Marinku Ćulafiću.

"Zadovoljstvo nam je što su aktivnosti i napori Zajednice doprinijeli uspostavljanju redovnog emitovanja vijesti na crnogorskom jeziku, dva puta dnevno, od ponedjeljka do petka", kaže se u pismu Matice.

Navodi se da Matica crnogorska od osnivanja Zajednice podržavala njen rad i napore, prepoznajući je kao autentičnog predstavnika Crnogoraca u Albaniji.

"Apelujemo na Radio Televiziju Crne Gore i Upravu za dijasporu da prepoznaju značaj ovog događaja i da ga pomognu stručno i kadrovski", kaže se u pismu Matice.

Podsjeća se da je Matica crnogorska sa Zajednicom Crnogoraca u Albaniji realizovala više programa i aktivnosti.

Obilježena je godišnjica stradanja u Medovi 1916, organizovana izložba Kult Svetog Vladimira Dukljanskog u Nacionalnom muzeju Albanije u Tirani, tribina Poštovanje kulta Sv. Vladimira Dukljanskog na Balkanu od 1016. do 2019. godine u manastiru Sv. Vladimir u blizini Elbasana.

Matica crnogorska će, kako se navodi, nastaviti da podržava aktivnosti Zajednice Crnogoraca u Albaniji, koja baštini vrijednosti i tradiciju crnogorskog nacionalnog korpusa.

"Koristimo priliku da se zahvalimo javnom servisu Albanije i prijateljskom albanskom narodu, na razumijevanju potreba crnogorske manjinske zajednice", kaže se u saopštenju.

Bonus video: