Vukčević na čelu Evro-mediteranske akademske mreže

Sjedište EMAN-a će u mandatu do 2022. biti u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti u Podgorici

1666 pregleda 6 komentar(a)
Vukčević, Foto: Filip Roganović
Vukčević, Foto: Filip Roganović

Predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) Dragan K. Vukčević izabran je za predsjednika Evro-mediteranske akademske mreže (Euro-Mediterranean Academic Network - EMAN), saopšteno je iz CANU.

Dosadašnji predsjednik EMAN-a bio je akademik Pavao Rudan, generalni sekretar Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Članice EMAN-a su akademije nauka i naučne institucije iz 28 zemalja Mediterana, a sjedište EMAN-a će u mandatu do 2022. biti u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti u Podgorici.

Pored Vukčevića, koji je izabran na mjesto predsjednika, izabrano je i četvoro potpredsjednika:

1) Prof. Malika Allab-Yaker, predsjednica Alžirske akademije za nauku i tehnologiju

2) Catherin Brechignac, počasna stalna sekretarka Francuske akademije nauka

3) Prof. Yohanan Friedmann, Izraelska akademija prirodnih i humanističkih nauka

4) Prof. Ahmet Nuri Yurdusev, Turska akademija nauka

EMAN je autonomna mreža koja okuplja akademije nauka zemalja Mediterana, nepolitička i neprofitna organizacija, čija je misija da promoviše rast i razvoj u okviru naučne oblasti, i doprinosi boljem razumijevanju kultura Mediterana. Osnivačka skupština EMAN-a održana je u Aleksandriji 21. juna 2010.

Posebni ciljevi EMAN-a su: a) izrada i pribavljanje savjeta vladama i regionalnim organizacijama; b) promovisanje saradnje među akademijama regije Mediterana; c) izgradnja kapaciteta akademija za pružanje nezavisnih stručnih savjeta vladama; d) pomoć naučnim zajednicama da uspostave nacionalne nezavisne akademije, gdje ne postoje; e) organizovanje naučnih konferencija, seminara i simpozijuma; f) objavljivanje izjava, izvještaja, studija i drugih publikacija o temama važnim za Mediteran.

Bonus video: