Građani uzalud satima čekali autobuse

Prevoznici do nikšićkih prigradskih naselja obustavili vožnju, a putnike niko nije obavijestio

3164 pregleda 0 komentar(a)
Iz Opštine ne odgovaraju, Foto: Svetlana Mandić
Iz Opštine ne odgovaraju, Foto: Svetlana Mandić

U Nikšiću juče nisu saobraćali autobusi do prigradskih naselja. Tako je na hiljade onih koji svakodnevno koriste tu najpovoljniju vrstu prevoza, bilo primorano da plaća taksi, koji je u zavisnosti od udaljenosti naselja skuplji i po nekoliko puta od autobuske karte.

Građani koji su na stajalištima uzalud čekali autobuse, jer nisu bili obaviješteni da ih neće biti, nisu krili ogorčenje. Iz Udruženja prevoznika kratko su kazali da su prevoz obustavili jer nemaju subvencije koje su dobijali dok su prevozili učenike, pa im vožnja nije ekonomski isplativa.

Dok su čekali autobuse, građani nisu krili ogorčenje.

“Nijesam znala da ne radi. Došla sam, pa su me ljudi sreli da ne čekam jer se to ukinulo. Plaćaj taksi, plaćaj autobus. Ne znam više. Taksijem sam došla jutros, sad moram opet”, kazala je Bojana Spajić, stanovnica Straševine. Radovan Mirković iz Brezovika, takođe nije znao da su autobusi prestali da voze.

“Već dva i po sata čekam. Stopiraću dako mi stane neko da me poveze, a malo ko hoće. Nije se u ovoj državi ničemu čuditi, ni da plata neće biti, ni hljeba, a ne prevoza. Putujem u Župu, u Carine. Ne znam kako ću, vjerovatno taksijem”, kazao je Mirković

Usluge taksi prevoza, u zavisnosti od udaljenosti naselja, skuplje su i po nekoliko puta od autobuske karte. Niko od prevoznika koje smo kontaktirali danas nije htio da da izjavu, a u njihovom Udruženju kratko su u telefonskom razgovoru kazali da su prevoz obustavili jer nemaju subvencije koje su dobijali dok su prevozili učenike, zbog čega ima vožnja sada nije isplativa. Ne znaju ni do kad će trajati obustava saobraćaja.

Zašto prevoz ne radi, kad će opet biti dostupan građanima, te da li su im prevoznici ispostavili neke zahtjeve, nije bilo moguće saznati u Opštini Nikšić, jer nisu odgovorili na naša pitanja.

Bonus video: