"PANDEMIJA POJAČAVA TRENDOVE I DONOSI NOVE PROBLEME"

Dezir: Mediji u opasnosti na previše mjesta u regionu OEBS

"Činjenica da se toliko novinara suočava sa krivičnim gonjenjem, osudama i pritvorom zbog izvještavanja o problemima od javnog interesa ostaje jedan od najvećih izazova za region OEBS-a. U posljednjih sedam mjeseci više puta sam intervenisao zbog pritvaranja ili gonjenja novinara", naveo je Dezir u izvještaju koji je danas u Beču predstavio Stalnom savjetu OEBS-a

2041 pregleda 0 komentar(a)
Dezir, Foto: Filip Roganović
Dezir, Foto: Filip Roganović

Predstavnik Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija Arlem Dezir istakao je danas u Beču da su mediji u opasnosti na previše mjesta u regionu OEBS-a, sa pandemijom koja pojačava postojeće trendove i donosi nove probleme, uključujući tešku ekonomsku situaciju sa kojom se suočavaju mnogi mediji.

"Činjenica da se toliko novinara suočava sa krivičnim gonjenjem, osudama i pritvorom zbog izvještavanja o problemima od javnog interesa ostaje jedan od najvećih izazova za region OEBS-a. U posljednjih sedam mjeseci više puta sam intervenisao zbog pritvaranja ili gonjenja novinara", naveo je Dezir u izvještaju koji je danas u Beču predstavio Stalnom savjetu OEBS-a.

Kako je objavio na Tviteru, Dezir je istakao da "države moraju da osiguraju bolju zaštitu medija, bore se protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, poštuju nezavisnost medija i podrže pluralizam, a ne da ga guše".

Dezir je takođe ukazao da mediji u članicama OEBS-a trpe velike ekonomske gubitke.

"Hitno je potreban plan snažne ekonomske podrške da bi se spasao ovaj sektor koji je od vitalnog značaja za život naših društava", istakao je on i ukazao da je "ugrožen pluralizam medija ograničavanjem izvora informacija za javnost".

On je takođe naveo da nastavlja da pomaže državama da oblikuju politike i zakonodavstvo u skladu sa međunarodnim i standardima OEBS-a, uključujući novo zakonodavstvo vezano za pandemiju koronavirusa, zakone o vanrednim situacijama ili druge propise koji direktno utiču na slobodu medija.