Maljevac rade, mještani tvrde da su prevareni

Stanovnici Zbljeva tvrde da su, dok propise krše i EPCG i Uprava za nekretnine, vlasnici imanja prepušteni nezakonitim postupanjima, da su čak ostali i bez prilaznog puta selu

6008 pregleda 1 komentar(a)
Zbljevo i deponija Maljeva, Foto: Goran Malidžan
Zbljevo i deponija Maljeva, Foto: Goran Malidžan

Dio mještana pljevaljskog sela Zbljevo koje se nalazi u neposrednoj blizini deponije pepela i šljake na Maljevcu optužio je Upravu za nekretnine da ništa ne preduzima kako bi sprovela svoja rješenja o eksproprijaciji, koje zbog potrebe širenja deponije sprovodi Elektroprivreda Crne Gore.

“Uprava za nekretnine tvrdi da nije dobila ponude za isplatu eksproprisane imovine, u postupcima koje vodi, od strane EPCG, kao i da ne može natjerati EPCG da ih dostavi. Ovakve tvrdnje su su najmanju ruku skandalozne, jer član 144 stav 2 tačka 4 Zakona o upravnom postupku jasno propisuje: "Rješenje donijeto u upravnom postupku izvršava se kad postane izvršno. Prvostepeno rješenje postaje izvršno dostavljanjem stranci rješenja kojim se žalba odbija". Svako prvostepeno rješenje o eksprorpijaciji koje je Uprava donijela, sadrži odredbu kojom se EPCG obavezuje da u roku od 15 dana od dana izvršnosti, dostavi ponudu za eksproprisane nepokretnosti i na svako to rješenje, EPCG je uložila žalbu, koju je Ministarstvo kao drugostepeni organ odbilo, čime su se ostvarili uslovi iz prethodno citiranog člana da je rješenje postalo izvršno, što automatski obavezuje EPCG da u roku od 15 dana dostavi ponudu”, tvrdi jedna od mještanki Zbljeva Milenka Pejović, na čije je rješenje o eksproprijaciji EPCG uložila žalbu Upravnom sudu, još u oktobru prošle godine.

Pejović tvrdi da se rješenje Uprave za nekretnine mora izvršiti bez odlaganja, bez obzira što je EPCG podnijela tužbu Upravnom sudu.

“Potpuno je druga stvar ishod postupka po tužbi i koje su moguće opcije, koje su sve irelevantne u odnosu na izvršenje rješenja momentom sticanja izvršnosti. Član 148 istog zakona, propisuje da upravno izvršenje, osim izvršenja novčanih obaveza, sprovodi javnopravni organ koji je donio rješenje u prvom stepenu.

"Dakle, imamo javnopravni organ, Upravu za nekretnine - Područna jedinica Pljevlja, čije je prvostepno rješenje postalo izvršno, imamo član zakona koji kaže da to rješenje treba da sprovede javno-pravni organ koji ga je donio. Na kraju, imamo izjavu iz Uprave za nekretnine PJ Pljevlja, da oni ne mogu da natjeraju EPCG da dostavi ponudu. Da li to Uprava za nekretnine kaže da je EPCG suspendovala zakon na neki način pa ne mogu da izvrše sopstveno rješenje, a mi nismo obaviješteni, ili su oni odlučili da ga ne primjenjuju prema EPCG. Ostavljam čitaocima da sami zaključe”, kazala je Pejovićeva.

Ona je nazvala skandaloznim ponašanje EPCG koja je u državnom vlasništvu, a još skandaloznijim ponašanje Uprave za nekretnine, “koja ima status javnopravnog organa i treba da štiti interese svih nas”.

“U odnosu na eksproprijacijiu cjelokupnih imanja, Rješenja o eksproprijaciji su izvršna, i EPCG je po tim istim rješenjima bila u obavezi da dostavi ponudu za otkup cjelokupnih imanja u roku od 15 dana izvršnosti, odnosno od dana od kada im je Ministarstvo dostavilo rješenje kojim je potvrđeno prvostepeno rješenje. Odavno su protekli rokovi za dostavu ponude za isplatu eksproprijacione cijene, a EPCG još nijednom mještaninu od njih desetak nije dostavila ponudu. Ovde je bitno napomenuti da Uprava za nekretnine, kao upravni organ čija se rješenja o eksproprijaciji moraju izvršiti, ništa ne preduzima, odnosno, ne preduzima korake u cilju sprovođenja sopstvenih rješenja, te su vlasnici imanja prepušteni nezakonitim postupanjima, preciznije rečeno, nepostupanjem i Uprave i EPCG u skladu sa zakonskim obavezama”, kazala je Pejovićeva.

Stanimirović: Ne možemo do kuća i svojih imanja

Mještanin Vladimir Stanimirović kaže da je selo ostalo bez prilaznog puta, nakon što je EPCG počela postupak eksproprijacije, a da je onaj koji je ta kompanija prokopala kroz njihovo gradilište, skoro neupotrebljiv, posebno kada pada kiša jer se stvara velika količina blata.

“Imali smo makadamski put do ulaska u selo, ali je put uništen nakon što je EPCG počela eksproprijaciju na ovom području. Prokopali su put kroz gradilište, ali mi ne možemo da prođemo, ako udari kiša, blato, a da ne pričamo da se istim putem kreću teške mašine. Ne možemo do svojih imanja da dođemo da ih obrađujemo. Ne daj Bože da nekome zatreba hitna pomoć, bolnička kola ne bi mogla doći”, rekao je Stanimirović.

Tvrdi da ih je Elektroprivreda obmanula jer je nakon što su prekinuli seoski put, obećala da će eksproprisati čitavo selo.

“Oni su obmanuli čitavu Crnu Goru rekavši da je završena eksproprijacija u selu Zbljevo. Međutim, ostale su četiri kuće, za koje nije izvršena eksproprijacija. Mi imamo i rješenje od prvostepene komisije da moraju primijeniti član 8 Zakona o eksproprijaciji. Ministarstvo finansija kao drugostepeni organ je odbilo žalbu EPCG. Oni su podnijeli žalbu Upravnom sudu samo za četiri kuće i mi čekamo od oktobra. Oni mogu ovo da završe po hitnom postupku, da povuku tužbu i izvrše eksproprijaciju i ove četiri kuće, a onda niko nikome ne bi smetao, ni oni nama ni mi njima”, rekao je Stanimirović.

Šebek: Poštovaćemo odluke suda, put je izmješten

Iz Elektroprivrede je “Vijestima” saopšteno da je za otkup zemljišta i objekata u zoni oko deponije EPCG već isplatila sredstva za preko 70 odsto domaćinstava i da je procedura sprovedena u skladu sa pravilima Svjetske banke, odnosno okvirnom politikom raseljavanja Svjetske banke i Akcionim planom raseljavanja.

U odgovorima Elektroprivreda, koje je potpisao rukovodilac Sektora za korporativne komunikacije Rajko Šebek navodi se da ta kompanija uveliko sprovodi projekat fazne rekultivacije deponije Maljevac vrijedan oko 20 miliona eura. Deponija je jedna od najvažnijih lokacija koja će biti sanirana u okviru projekta sanacije pet crnih tačaka u Crnoj Gori.

”O svim aktivnostima oko realizacije projekta na Maljevcu na vrijeme su bili informisani mještani tog područja. Kasnije jedan manji dio mještana, u skladu sa zakonom, zatražio je tzv. eksproprijaciju preostalog dijela nepokretnosti. Napominjemo da se takvi zahtjevi rješavaju pred sudskim instancama Crne Gore a EPCG će poštovati odluke suda kada budu pravosnažne. S druge strane, napominjemo da je izradom projekta definisano i izmještanje lokalnog puta za selo Zbljevo u dužini od oko 200 metara. Put je izmješten i urađen po svim važećim propisima, standardima i projektom predviđenim parametrima i u boljem je stanju nego prije početka radova a koji su inače u završnoj fazi na tom dijelu deponij“, saopšteno je “Vijestima” iz EPCG.

Tvrde da se tokom mjeseca očekuje konzerviranje trećine deponije dok će do kraja septembra biti rekultivisana - ozelenjena još jedna trećina deponije. “Pljevlja će, nakon zavrsetka rekultivacije, dobiti park od 600 hiljada metara kvadratnih, biće zasađeno 45.000 sadnica i postavljen savremeni parkovski mobilijar, uređene biciklistička i trim staza”, tvrde u EPCG.

Bonus video: