RSF: Prava Martinovića flagrantno uskraćena, pojačana sumnja da sudovi i tužilaštvo primaju naređenja od političara

„Sud mora uzeti u obzir dokaze i svjedočenja koji ukazuju na to da je Jovo Martinović nevin", rekao je Pavol Salaj, šef deska RSF za Evropsku uniju i Balkan

14110 pregleda 54 reakcija 0 komentar(a)
Martinović, Foto: Savo Prelević
Martinović, Foto: Savo Prelević

Reporteri bez granica (RSF), međunarodna organizacija sa sjedištem u Parizu koja se bori za slobodu govora i koja posebnu pažnju posvećuje tretmanu novinara, danas je objavila apel nadležnima u Srbiji i Crnoj Gori naslovljen sa: "Da li sudije štite novinare ili one koji ih napadaju?", prenosi portal Cenzolovka.rs.

Kako su tom portalu rekli u ovoj organizaciji, cilj njihovog apela je da, bez obzira na pritiske, podrže sudije da zadrže nezavisnost i da pokažu ličnu i kolektivnu hrabrost pri donošenju odluka.

Apel RSF prenosimo u cjelost:

Reporteri bez granica pozivaju odgovorne predstavnike sudova u Srbiji i Crnoj Gori da se suprotstave nekažnjivosti zločina u dva procesa u Beogradu – jednom po žalbama osuđenih za ubistvo novinara 1999. godine i drugom za suđenje optuženima za paljenje kuće novinara 2018 – i da garantuju poštovanje zakona u ponovnom suđenju novinaru nad kojim je u Podgorici podignuta apsurdna optužnica za šverc droge.

Jovo Martinović: Flagrantno uskraćena prava

Slučaj istraživačkog novinara iz Crne Gore Jova Martinovića još je jedan od primjera različitih aršina sudskih sistema u regionu.

Prava Jova Martinovića su tokom suđenja flagrantno uskraćena, budući da je proveo 15 mjeseci u pritvoru, od 2015. do 2017. godine, pojačavajući sumnju da sudovi i tužilaštvo primaju naređenja od političara.

Presuda za šverc marihuane i članstvo u kriminalnoj organizaciji, po kojoj je u januaru 2019. osuđen na 18 mjeseci zatvora, oborena je prošlog oktobra.

Viši sud u Crnoj Gori će imati priliku da ga oslobodi nakon što se ponovno suđenje nastavi 6. jula.

Ipak, moramo biti oprezni. Prethodna presuda je donijeta uprkos velikom broju dokaza koji su upućivali na to da su njegovi kontakti sa pripadnicima organizovane kriminalne grupe bili isključivo u funkciji istraživačkog izvještavanja.

„Sud mora uzeti u obzir dokaze i svjedočenja koji ukazuju na to da je Jovo Martinović nevin", rekao je Pavol Salaj, šef deska RSF za Evropsku uniju i Balkan.

"Ponovo ga osuditi bi bio jasan znak da Crna Gora odustaje od medijskih sloboda i poštovanja vladavine zakona u trenutku kada je, zajedno sa Srbijom, vodeća zemlja u pregovorima za pridruživanje Evropskoj uniji. U Beogradu, presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije mora biti potvrđena, dok napad na kuću Milana Jovanovića zaslužuje brzu sudsku odluku sa kaznama za primjer – takvim koje će označiti početak kraja nekažnjavanja nasilja nad novinarima u Srbiji", kaže Pavol Salaj.

Slavko Ćuruvija: Bojazan da Apelacija ne preinači presudu

Prošla je tačno 21 godina od kad je Slavko Ćuruvija, novinar koji je istraživao i bio istaknuti kritičar diktatora Slobodana Miloševića, ubijen u Beogradu 1999. godine, ali je presuda četvorici bivših radnika Državne bezbjednosti, optuženih za njegovo ubistvo, još uvijek neizvjesna, budući da će Apelacioni sud u Beogradu tim povodom zasijedati od 7. do 9. jula.

Prvostepena odluka Specijalnog suda u Beogradu iz aprila 2019, kojom su optuženi osuđeni na zatvorske kazne u trajanju između 20 i 30 godina, jeste istorijska i bez presedana.

Ipak, postoji bojazan da bi Apelacioni sud mogao da preinači presudu i odredi novo suđenje, budući da su se na prvostepenu odluku žalili i odbrana i tužilaštvo.

Žalbu tužioca je posebno teško shvatiti, imajući u vidu ozbiljnost presude.

Dvojica osuđenih se trenutno nalaze u kućnom pritvoru – a ne u zatvoru – i postoji bojazan da, ukoliko bi došlo do ponavljanja procesa, svi brižljivo prikupljeni dokazi i izjave uzete od blizu 100 svjedoka, uprkos opstrukcijama prethodnih vlada i uprkos tome što su prošle dvije decenije, uz pomoć tajne službe mogu biti dovedeni u sumnju.

Milan Jovanović: Cinično ispitivanje žrtava

Inertnost sudova u Srbiji i sporost i nesposobnost u rješavanju ovog slučaja, koji je izuzetno značajan za pitanja medijskih sloboda, bez sumnje ohrabruje one koji su u decembru 2018. godine u Grockoj, predgrađu Beograda, zapalili kuću novinara portala Žig info Milana Jovanovića.

Ne može se isključiti da će se ovo suđenje, čija su ročišta sada zakazana od 24. do 27. avgusta, okončati oslobađajućom presudom za optužene.

Ročište je bilo zakazano za 1. jul, ali je odloženo zbog odsutnosti advokata glavnoosumnjičenog Dragoljuba Simonovića.

Njegovi advokati su kao razlog naveli da su u karantinu zbog koronavirusa.

Osoba osumnjičena da je inspirator zločina je bivši gradonačelnik Grocke i visoki funkcioner SNS-a, stranke predsjednika Aleksandra Vučića, o čijim je navodnim koruptivnim radnjama izvještavao Milan Jovanović.

Ovo suđenje je već nailazilo na probleme kad su dvojica optuženih izvršilaca zločina (treći je u bjekstvu) promijenila svoje iskaze nakon što je Simonović pušten iz pritvora, i sada tvrde da ih je policija primorala da njega imenuju kao nalogodavca.

Vrhunac cinizma dogodio se na nedavnom ročištu tokom koga su advokati optuženog Simonovića ponižavali Jovanovića ispitujući ga o ličnim predmetima oštećenim u požaru.

Nezavisno od ovog suđenja, podigli su i nekoliko optužnica protiv Jovanovića (zbog njegovih tekstova, prim. prev.) sa namjerom da ga finansijski iscrpe.

Prema Indeksu slobode štampe u svijetu RSF za ovu godinu, od 180 zemalja, Srbija je na 93, dok je Crna Gora na 105. mjestu.

Bonus video: