Pokrenuta peticija podrške direktoru bolnice Kotor zbog neprodužavanja mandata

Ilić koji je izuzetno uspješno rukovodio Opštom bolnicom Kotor u protekle četiri godine je predsjednik OO SDP-a u Kotoru, zbog čega su ovakav postupak ministra Hrapovića prema njemu mnogi nazvali političkim diskriminacijom uglednog ljekara i jednog od najboljih crnogorskih hirurga

15016 pregleda 47 reakcija 36 komentar(a)
Bolnica u Kotoru, Foto: Filip Roganović
Bolnica u Kotoru, Foto: Filip Roganović

Na sajtu www.peticije.online juče je pokrenuti potoisvanje peticije podrške dosadašnjem direktoru Opšte bolnice Kotor, primarijusu dr Ivanu Iliću. Njemu minisar zdravlja Kanan Hrapović (SD) nije produžio mandat na mjestu direktora najveće bolnice u Boki koja je regionalna bolnica za Kotor, Tivat i Budvu, već je u četvrtak objavio da je za novog direktora kotorske bolnice u prestojećem četvorogodišnjem mandatu postavio dr Davora Kumburovića, internistu-kardiologa u toj zdravstenoj ustanovi.

Kumburović nezvanično, važi za kadar koji je prihvatljiv DPS-u, a rođeni je brat dr Igora Kumburovića, funkcionera kotorskog DPS i direktora Doma zdravlja u tom gradu.

„Odbranimo čast struke u korona vremenu – Bokelja. Hirurga, primarijusa dr Ivana Ilića kojeg politički progoni ministar Kenan Hrapović.“- stoji u tekstu peticije koja je jiče otvorena na sajtu www.peticije.online .Njeni kreatori „Vijestima“ su kazali da nemaju namjeru sa se miješaju u politiku, ali da ne mogu ostati nijemi pred time kako Ministarstvo zdrablja postupa prema jednom od najuglednijih ovdašnjih ljekara i vrsnih stručnjaka koji se dokazao sjajnim reultatima kako u hirurgiji, tako i u upravljanju kootrskom bolnicom.

Dr Ilić koji je izuzetno uspješno rukovodio Opštom bolnicom Kotor u protekle četiri godine je predsjednik OO SDP-a u Kotoru, zbog čega su ovakav postupak ministra Hrapovića prema njemu mnogi nazvali političkim diskriminacijom uglednog ljekara i jednog od najboljih crnogorskih hirurga.

Ilić je tokom svoga mandata na čelu Opšte bolnice Kotor uspio da značajno unapredi i osavremeni dijagnostičku i drugu medicinsku opremu u toj ustanovi, da bez veće finansijske podrške Fonda za zdravstvo Crne Gore rekonstruiše, modernizuje i proširi dio kapaciteta te zdravstvene ustanove zahvaljujući poslovnoj saradnji sa firmom “Marine Med” iz Dubrovnika i da uvede čitav niz novih zdravstvenih usluga za stane turiste i putnike sa kruzera.

Zahvaljujući njemu, Opšta bolnica Kotor je postala i mjesto gdje se primjenjuju najsavremenije i najmanje invazivne hirurške intervencije i prenose iskustva renomiranih inostranih ljekara s klinika širom Evrope, a za svoj rad i zalaganje te rezulate koje bolnica postiže, dr Ilić uživa ogroman ugled među stanovnicima Boke koji su oslonjeni na regionalnu bolnicu u Kotoru. Dr Ilić rodom iz Lepetana kod Tivta, jedan je od osnivača i bivši predsednik Hrvatskog građanskog društve Crne Gore, a od januara ove godine je i predsjednik OO SDP Kotora.

Osim te partije, namjeru ministra Hrapoviča da Ilića na direktorskom mjestu zamijeni Kumburovićem, osudile su i mnoge druge opozicione partije poput Demosa, Bokeškog Foruma i Novske Liste, a “izvjesnu potporu” Iliću prekjuče je u Skupštini Crne Gore iskazao i poslanik i predsjednik HGI, Adrijan Vuksanović.

Prema nezvaničnim informacijama, nakon ovakvog poteza ministra zdravlja, postoji velika mogućnost da dr Ivan Ilića napusti ne samo kotorsku bolnicu, već i crnogorski zdravstveni sistem, jer taj cijenjeni ljekar već duže vrijeme ima na stolu finansijski mnogo izdašniju ponudu bolnice u Dubrovniku čiji ga memandžment žarko želi vidjeti u svom hirurškom timu. Osim dr Ilića, navodno je i još dvoje starijih hirurga kotorske bolnice najavilo da će i oni sada najvjerovatnije preispitati svoj dalji angažman u toj zdravstvenoj ustanovi.

Bonus video: