Građani Tivta izgubili javnu zelenu površinu

Porto Montenegro zaključao park, građani ogorčeni

Tivćani i definitivno gube još jedan zeleni kutak grada koji im je oduzela Vlada i dala stranom investitoru. Po Državnoj studiji lokacije, Arsenal park bi u dogledno vrijeme mogao čak i da potpuno nestane

22902 pregleda 187 reakcija 40 komentar(a)
Zaključana kapija na donjem ulazu u mali park, Foto: Siniša Luković
Zaključana kapija na donjem ulazu u mali park, Foto: Siniša Luković

Građani Tivta izgubili su još jednu nekadašnju javnu zelenu površinu u svom gradu, koju im je prije desetak godina oduzela Vlada Crne Gore i dala jednom od velikih stareških stranih investitora.

Riječ je o malom parku i kompleksu sportskih terena kod zgrade bivšeg Doma Vojske na Seljanovu - aktuelne uprave zgrade kompanije Adriatic Marinas - Porto Montenegro, čije su kapije zaključane i pristup građanima u tu zelnu oazu onemogućen već tri mjeseca.

Porto Montenegro je park, posađen još u vrijeme Austrougarske da ukrasi okolinu nekadašnjeg oficirskog kluba i stambenih zgrada za visoke mornaričke oficire na Seljanovu, za javnost zatvorio još krajem marta, pozivajući se na mjere NKT-a i opštinskog Tima za zaštitu i spasavanje Tivta, koji su tada zatvorili sva šetališta igrališta, parkove i slične javne prostore u gradu radi sprečavanja širenja epidemije koronavirusa.

Iako su u međuvremenu te mjere ukinute, mali park na Seljanovu ostao je zaključan i zatvoren za širu javnost jer je Porto Montenegro računao da će biti domaćin jednog dijela teniskog turnira Novaka Đokovića Adria Tour, što se međutim, nije desilo.

Uprkos tome što Đoković i njegovi partneri nisu došli da igraju na kompleksu teniskih terena u blizini nekadašnjeg Doma Vojske u Tivtu, mali park je ostao zatvoren, što je proteklih dana izazvalo negodovanje većeg broja Tivćana, posebno roditelja mlađe djece sa Seljanova koji su na taj prostor - jedinu parkovsku površinu u tom najvećem tivatskom naselju, ranije često izvodili i šetali svoju djecu.

Iz Porto Montenegra “Vijestima“ je nezvanično rečeno da park do daljeg neće biti otvaran za javnost, već će samo njegovi sportski sadržaji - tereni za tenis, skvoš, balon teniska sala i ostalo, biti dostupni klijentima tog nautičko-turističkog centra i rekreativcima koji koriste i plaćaju usluge Porto Montenegro sportskog kluba.

“Uređenjem Jadranske magistrale, koja je u neposrednoj blizini, istočna granica teniskog centra i bašti sada je zaštićena od sve gušćeg saobraćaja. Unutar samog centra, Porto Montenegro smatra da sada ima potencijal za unapređenje teniskih sadržaja, u cilju održavanja manjih turnira, u budućnosti, u Tivtu. U okviru tog unapređenja, planirani su dodatni teren za padel tenis i štand sa osvježenjem, a prostor će se napraviti gdje se, po potrebi, mogu postavljati privremene tribine. S obzirom na to da su planirani radovi za ovo proljeće odloženi zbog pandemije prouzrokovane virusom kovid-19, detaljnije planove u vezi s našim sportskim sadržajima ćemo dostaviti kada budu kompletirani“, rekli su “Vijestima“ iz menadžmenta kompanije Porto Montenegro.

 Dio parka i kompleksa sportskih terena kod Doma Vojske u Tivtu
Dio parka i kompleksa sportskih terena kod Doma Vojske u Tivtufoto: Siniša Luković

Ističu da se, nakon završetka tih radova, “nadamo da ćemo moći ponuditi tenis kao atrakciju za posjetioce i kao sportski sadržaj za lokalnu zajednicu na jednom sasvim novom nivou, zajedno sa drugim novim sportskim sadržajima koji će biti dio susjednog objekta Boka Place, u sklopu daljeg razvoja Porto Montenegra kao vodeće integrisane nautičke zajednice na samom Jadranu, učvršćujući poziciju Tivta kao glavnog turističkog centra Boke.“

To bi značilo da se Tivćani “mogu pozdraviti“ sa još jednim dijelom svoga grada - malim parkom oko Doma Vojske na Seljanovu koji im je bio dostupan i otvoren za građane svih prethodnih decenija dok su se njime koristile vojske Austrougarske, kraljevine i socijalističke Jugoslavije, a na to je tačku stavila Crna Gora koja je velelepni tivatski Dom Vojske izgrađen 1989. za stogodišnjicu Arsenala, 2007. godine prodala, a njegovu uređenu okolinu površine par desetina hiljada kvadrata izdala u zakup na 90 godina kompaniji Adriatic Marinas.

Inače, po aktuelnoj Državnoj studiji lokacije, Arsenal koju je Vlada Crne Gore lani ponovno mijenjala po željama Porto Montenegra, a u Skupštini usvojila aktuelna DPS-SD-HGI većina, ovaj park bi u dogledno vrijeme mogao čak i da potpuno nestane jer su na njegovom mjestu planeri predvođeni podgoričkim arhitektom Mladenom Krekićem ucrtali više ekskluzivnih privatnih vila koje Porto Montenegro tu može da gradi radi prodaje na tržištu.

Preporučujemo za Vas