NEPOTISTIČKA MREŽA U DRŽAVNOM PREDUZEĆU

Strunjaša u ŽICG više nego u kući

Iz preduzeća kažu da je Radomir Strunjaš zaposlen prije bivšeg direktora, a da je njegova ćerka primljena po konkursu
437 pregleda 13 komentar(a)
ŽICG
ŽICG
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

U preduzeću Željeznička infrastruktura (ŽICG) radi više bliskih rođaka nekadašnjeg direktora, aktuelnog pomoćnika direktora Milovana Strunjaša, a nekima od njih je riješeno i stambeno pitanje, saznaju „Vijesti”.

Iz tog preduzeća tvrde da nema ni govora o nepotizmu. Prema  informacijama “Vijesti”, u ŽICG su zaposleni Radomir Strunjaš i njegova ćerka Ivana Strunjaš, bliski rođaci pomoćnika direktora. Donedavno je u ŽICG radila i snaha Milovana Strunjaša, Marta Strunjaš, kojoj navodno ugovor nije produžen jer nije završila Građevinski fakultet.

U istom preduzeću radi navodno i sestrić Milovana Strunjaša Pavle Popović. Njemu je, shodno odluci Odbora direktora iz 2008, pripalo 39.000 eura za rješavanje stambenog pitanja, a dodjelu ovih stambenih kredita u ŽICG ispituje i tužilaštvo.

„U to vrijeme, na čelu ŽICG bio je njegov ujak Milovan Strunjaš. Novac je dobio nakon što je sa spiska izbrisana koleginica koja je rukovodilac informatičke službe”, tvrdi izvor „Vijesti” iz ŽICG. Iz preduzeća kažu da se ne radi o nepotizmu jer je Radomir Strunjaš zaposlen u Željeznici Crne Gore u julu 1977. godine, a Milovan Strunjaš krajem 1987. godine. „Pa ostavljamo vama na ocjenu da izvedete zaključak”, odgovorili su iz tog preduzeća.

Objašnjavaju da je Ivana Strunjaš primljena kao pripravnik krajem 2014, a nakon obavljenog pripravničkog staža, „zbog potreba procesa rada, primljena putem javnog oglasa na određeno vrijeme, radi zamjene zaposlene koja se nalazila na bolovanju duži vremenski period”.

„Imenovana je primljena jer je ispunjavala sve uslove tražene javnim oglasom”, tvrde iz ŽICG. Nijesu precizirali koji je trenutni radni status Ivane Strunjaš u ŽICG.

„Pavle Popović je počeo radni angažman u Željeznici Crne Gore početkom 1993, tačnije prije 24 godine i 6 mjeseci. Odluku o rješavanju stambenog pitanja je dobio kao kadar od značaja za poslovanje od Odbora direktora Željeznice Crne Gore iz 2008. godine, a sredstva su isplaćena na osnovu Odluke Odbora direktora iz januara 2017”, odgovorili su iz ŽICG.

Milovan Strunjaš je odbacio mogućnost da se radi o nepotizmu. Istakao je da je njegov stric počeo raditi u Željeznici mnogo prije njega: “Možda je on mene zaposlio, ali ja njega nijesam“. On je još negirao da mu je Popović sestrić. „Vijesti“ su ranije objavile i da u ŽICG radi više bližnjih rođaka direktora Sektora za upravljanje i regulisanje saobraćaja Predraga Vujovića, zbog čega je Ministarstvo saobraćaja od ŽICG tražilo dokumentaciju. Neposredno prije dolaska novog predsjednika borda direktora Safeta Kalača, krajem januara, jedan od Vujovićevih rođaka dobio je ugovor na neodređeno vrijeme u ŽICG, a drugom je produžen ugovor.

Kalač je najavio da će ispitati ima li nepotizma u ŽICG. 

Popović: Imam dva fakulteta, nemam povlašćen tretman

Popović je "Vijestima" kazao da je stan dobio kao kadar od značaja, te da je bio na spisku još 2002. ili 2003, ali da tada nije riješeno njegovo stambeno pitanje. Nije precizirao je li mu nekadašnji izvršni direktor Milovan Strunjaš rođak. "Da mi je neko od rodbine htio pomoći i da imam neke koristi od bilo koga u preduzeću, ne bih imao najmanju platu sa skoro tri decenije staža u Željeznici. Radim na poziciji samostalnog savjetnika za kablovske sisteme, a imam dva fakulteta i to ozbiljna, a ne ova što se trguju kao na pijaci", poručio je Popović.

Istakao je da u trenutku kad mu je odobren novac za rješavanje stambenog pitanja nije imao nepokretnu imovinu: "Ni u kom smislu nijesam povlašćen. Ako ja nijesam poslije toliko godina zaslužio rješavanje stambenog pitanja, niko nije". Dodao je da je plan bila izgradnja zgrade za radnike Željeznice, ali da se to nije dogodilo, zbog čega je podijeljen novac.