Rajnke: Amerikanci i Crnogorci su ujedinjeni zajedničkim vjerovanjem u temeljne vrijednosti

"Ove godine nas je sve pogodila globalna pandemija. Ovdje u Crnoj Gori cijela zajednica Američke ambasade je veoma srećna što radimo zajedno na suočavanju sa problemima koje je izazvao koronavirus. Želimo da zahvalimo svima u Crnoj Gori koji su vrijedno radili na tome da zaštite naše zdravlje i bezbjednost", rekla je Rajnke

18393 pregleda 230 reakcija 24 komentar(a)
Džudi Rajzing Rajnke, Foto: Printscreen
Džudi Rajzing Rajnke, Foto: Printscreen

Moj boravak u Crnoj Gori pokazao mi je da su Amerikanci i Crnogorci ujedinjeni našim zajedničkim vjerovanjem u temeljne vrijednosti, među kojima sloboda i jednakost zauzimaju posebno mjesto, saopštila je danas ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke.

"Tim povodom, sa ponosom najavljujem da ćemo, počev od danas, isticati naše zajedničke vrijednosti kroz komunikacijsku kampanju kojom ćemo proslaviti naše trajno partnerstvo i prijateljstvo sa Crnom Gorom", istakla je Rajnke u poruci povodom Dana nezavisnosti SAD 4. jula.

Ona je poželjela srećan 4. jul.

"Danas slavimo 244. godišnjicu nezavisnosti Amerike. Kao što znate, četvrti jul je veoma važan datum u mojoj zemlji. To je dan koji provodimo sa porodicom i prijateljima, uživamo u roštilju i vatrometu. Danas slavimo slobodu za koju su se borili osnivači moje zemlje", istakla je ambasadorka SAD.

Ona je dodala da je ova godina, očigledno, drugačija.

"Ove godine nas je sve pogodila globalna pandemija. Ovdje u Crnoj Gori cijela zajednica Američke ambasade je veoma srećna što radimo zajedno na suočavanju sa problemima koje je izazvao koronavirus. Želimo da zahvalimo svima u Crnoj Gori koji su vrijedno radili na tome da zaštite naše zdravlje i bezbjednost", rekla je Rajnke.

Poručila je do dok SAD nastavlja borbu protiv pandemije koronavirusa, takođe se suočava sa bolnim društvenim pitanjima rasizma i socijalne nepravde.

"Iako Sjedinjene Države teže najvišim idealima, moramo biti iskreni prema sebi i svojoj zaostavštini - i moramo strijemiti ka boljem. Naša istorija svjedoči o stalnoj i neprekidnoj borbi za potpunu ravnopravnost svih ljudi. To je zavjet naše borbe za nezavisnost prije 244 godine i to je ono za šta se borimo i danas. Miran građanski angažman temelj je demokratije, a ja se nadam da će rezultat trenutnih demonstracija u Sjedinjenim Državama biti budućnost u kojoj ćemo istinski ispuniti visoke ideale naših osnivača", kazala je Rajnke.

Ambasadorka je navela da će SAD istovremeno, nastaviti da promovišu ljudska prava i osnovne slobode u inostranstvu, vođene vjerovanjem da su to zajednička urođena prava svih ljudskih bića.

"Neki od vas su možda vidjeli kratke video najave tokom posljednjih nekoliko nedjelja, a danas vas pozivam da pogledate cijeli video", zaključila je Rajnke.

Bonus video: