CGO: Počinje kampanja Srebrenica 25 - zajedno protiv virusa poricanja

"Svi materijali koji će biti prikazani tokom kampanje dio su bogate SENSE arhive koja sadrži oko 2.000 izvještaja sa "srebreničkih suđenja" pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i 550 video priloga posvećenih Srebrenici, koji detaljno opisuje kako je MKSJ istražio, rekonstruirao i procesuirao zločine počinjene 1995. godine u Srebrenici"

4367 pregleda 24 reakcija 20 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO
Ažurirano: 04.07.2020. 12:55h

Centar za tranzicijsku pravdu SENSE je, u saradnjisa Centrom za građansko obrazovanje (CGO), a povodom 25. godišnjice srebreničkog genocida okupio koaliciju od 15 organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova i pokrenuo kampanju "SREBRENICA 25: ZAJEDNO PROTIV VIRUSA PORICANJA #VirusPoricanja #DenialVirus", saopšteno je danas iz CGO.

"Kampanja započinje sljedeće nedjelje, i to od utorka 7. jula 2020. u 17 sati otvaranjem multimedijalne izložbe u prostorijama SENSE Centra u Puli, uz live streaming, i traje do 11. jula, dana kada je 1995. godine pala Srebrenica. Izložba kojom kampanja započinje zasniva se na internetskom narativu Srebrenica: genocid u osam činova", ističe se u saopštenju koje potpisuju Mirko Klarin (SENSE), Tamara Milaš (CGO) i Eugen Jakovčić (Centar za suočavanje s prošlošću DOCUMENTA).

U saopštenju se dodaje da će se kampanja odvijati istovremeno i na internetu - društvenim mrežama i portalima - i u izložbenim prostorima, a svi navedeni video materijali biće online prikazani na društvenim mrežama organizacija uključenih u kampanju.

"Svi materijali koji će biti prikazani tokom kampanje dio su bogate SENSE arhive koja sadrži oko 2.000 izvještaja sa "srebreničkih suđenja" pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i 550 video priloga posvećenih Srebrenici, koji detaljno opisuje kako je MKSJ istražio, rekonstruirao i procesuirao zločine počinjene 1995. godine u Srebrenici. Ovo je do sada najveća regionalna kampanja organizacija civilnog društva s ciljem prevencije negiranja ratnih zločina počinjenih tokom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije a odvijaće se pod hashtagom #VirusPoricanja #DenialVirus", navodi se u saopštenju.

Bonus video: