Budvani više neće plaćati tuđe dugove

Sud proglasio neustavnom odluku kojom su građani, osim za potrošenu vodu, plaćali i takozvanu taksu na vodomjer
209 pregleda 5 komentar(a)
Budva, Foto: Shutterstock
Budva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.02.2018. 20:48h

Ustavni sud proglasio je neustanom odluku budvanskog Vodovoda iz 2016. godine - kojom su građani Budve, osim za potrošenu vodu, plaćali i 3,63 eura takozvane takse na vodomjer.

Lokalna Skupština je još septembra 2014. aminovala odluku Vodovoda da se uvede naknada za komunalno pružanje usluga i korišćenje i održavanje vodovodne mreže, koja je tada iznosila 8,09 eura.

Na takav potez gradski Vodovod navodno bio je prinuđen, jer je lokalna uprava tražila način da servisira oko šest miliona eura godišnjih obaveza za izgradnju i održavanje postrojenja za tretman otpadnih voda.

Tada su procijenili da će uvođenjem takse inkasirati tri miliona eura godišnje, koje će uplaćivati Opštini a ova plaćati obaveze za projekat u bečićkom naselju Vještice.

Pod pritiskom javnosti - da je odluka o naknadi nezakonita ali i preskupa, Vodovod 2016. pokušava kompromisom da smiri strasti, pa taksu snižava na 3,63 eura sa PDV.

Uprkos tome, kreću sudski sporovi koji se, kako je „Vijestima“ kazao direktor Vodovoda Budva Vladimir Vujović, završavaju negativno po to preduzeće.

“Vode se dva odvojena spora, jedan pred Višim prekršajnim sudom, a drugi pred Ustavnim sudom. Početkom decembra, Viši prekršajni sud po tužbi Agencije za zaštitu konkurencije, donosi presudu, kojom se kažnjava naše preduzeće novčanom kaznom od 61 hiljadu eura, a odgovorno lice sa hiljadu eura, zbog naplaćivanje ove naknade. U drugom sporu Ustavni sud donosi konačnu presudu, da je odluka iz 2016. o naplati naknade neustavna i da se stavlja van snage“, kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, presuda Ustavnog suda postala je pravosnažna i naknada se više neće naplaćivati.

“U računima za februar, građanima neće biti uraćunata naknada, odnosno biće manji za 3,63 eura, koje smo do sada uračunavali”, potvrdio je Vujović.

On je naglasio da je tom sudskom odlukom preduzeće ostalo bez priliva od 1.100.000 eura na godišnjem nivou.

Toliko je to opštinsko preduzeće, po novom aneksu ugovora, dužno da plati Opštini na ime projekta za tretman otpadnih voda.

Bonus video: